Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad nizom kvalitetnih mjera širom otvorio vrata poduzetnicima

U poslovnoj zoni Gornje Mekušje prodano šest parcela i traže se kupci za preostale četiri parcele

Foto: Grad Karlovac
Aktivacijom zone Grad Karlovac dodatno razvija poduzetničko okruženje u ovoj izuzetno izazovnoj godini u kojoj je, pored kompleta mjera za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusom, osigurao sredstva i za provođenje razvojnih mjera u poduzetništvu i poljoprivredi u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna.

Karlovačka Poslovna zona “Gornje Mekušje” prostire se na površini od 104.616 kvadratnih metara i u vlasništvu je Grada Karlovca. Zona je potpuno komunalno opremljena, podijeljena na deset parcela proizvodne i poslovne namjene i spremna za ulaganja i investicije.

Grad Karlovac donio novi paket mjera pomoći Ugostiteljima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnicima subvencioniraju kamate na kredite

Poziv do 13. studenog

Unatoč koronakrizi koja je bitno utjecala na poslovni sektor globalno, pa tako i u Karlovcu, Grad Karlovac je, nizom poslovnih povlastica i pruženom rukom suradnje, do sada prodao većinu raspoloživih parcela u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje.

– Od deset parcela do sada smo prodali šest i zaradili 4,4 milijuna kuna. Time smo jako zadovoljni, a dobiveni iznos ulažemo dalje u poduzetništvo i očuvanje radnih mjesta u ovoj krizi. Svi kupci, što je i uvjet u natječaju, pokrenut će proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik. Trenutni investitori, odnosno zakupci su Feal Hrvatska, Valis Fructus, Hidris Inženjering i ZRE Katowice.

U tijeku je novi javni poziv za prodaju preostalih četiriju parcela koji je otvoren do 13. studenog.

– Iznimno smo zadovoljni dosadašnjom dinamikom prodaje zone. Vjerujemo da će takva dinamika uslijediti i u poduzetničkoj aktivnosti ulagača odnosno korisnika zone što će svakako imati poticajni učinak u industrijskoj proizvodnji, zapošljavanju, strukovnim školama i Veleučilištu kao izvoru potrebne radne snage, te razvoju gospodarstva, a onda i Karlovca – kažu u Gradu.

I upravo je to krajnji cilj ulaganja u poduzetništvo na kojem Grad Karlovac sustavno inzistira i ulaže: poticanje otvaranja novih radnih mjesta, razvoj poduzetništva i stvaranja optimalnih poslovnih uvjeta za investitore, pri tome prilagođavajući i olakšavajući ulaganje sukladno aktualnoj situaciji, a trenutno je to pandemija.

U Tehnološko-inovacijskom centru u inkubatoru djeluje 60 poduzeća s više od stotinu zaposlenih bivša vojarna U trinaest godina u sinergiju znanja i poduzetništva uložili 95 milijuna kuna

Zbog toga je razvoj Poduzetničke zone Gornje Mekušje jedan od karlovačkih strateških razvojnih projekata. Grad Karlovac zonu je uredio uz sufinanciranje sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. koji se provodio od 1. srpnja 2019. do 1. srpnja 2020. , a u izgradnju Zone uloženo je preko deset milijuna kuna.

Zbog povoljne prometne lokacije i komunalne opremljenosti zona je atraktivna potencijalnim ulagačima, što potvrđuje i činjenica da je do sada prodano šest parcela. Radi se o pretežito proizvodnim djelatnostima; metaloprerađivačkoj, prehrambenoj, uslužnoj... Za kupljene parcele investitori u ovom trenutku izrađuju projektnu dokumentaciju gradnje pa se prva građevinska dozvola očekuje polovicom veljače sljedeće godine.

Poticanje zapošljavanja

Aktivacijom zone Grad Karlovac dodatno razvija poduzetničko okruženje u ovoj izuzetno izazovnoj godini u kojoj je, pored kompleta mjera za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusom, osigurao sredstva i za provođenje razvojnih mjera u poduzetništvu i poljoprivredi u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna.

Inače, elaboratom procjene tržišne vrijednosti nekretnine zemljište je procijenjeno na 17,00 eur/m² (126,80 kn/m²), odnosno ovisno o veličini parcela, početna cijena za najmanju parcelu površine 2 856 m² iznosi 362.132,55 kn, a najveće parcele površine 23 332 m² iznosi 2,958.430,22 kn.

U Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu predstavljen je kip svetog Jeronima SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Kip sv. Jere bit će postavljen u bazilici Marijina Usnuća na brdu Sion

Grad Karlovac donio je Odluku o uvjetima prodaje zemljišta s ciljem poticanja zapošljavanja prvenstveno nezaposlenih osoba s prebivalištem na području Grada Karlovca čime potencijalni investitor može ostvariti najviše povlastica. Također, odlukom je predviđeno ispunjavanje određenih uvjeta izgradnje i stavljanja objekata u funkciju u zadanim rokovima, u svrhu razvoja gospodarstva i poduzetničkih aktivnosti privođenjem predmetne zone namjeni.

Osim povlastica za poduzetnike bitno je naglasiti da se Poduzetnička zona nalazi u neposrednoj blizini glavnih državnih autocesta i željezničkih pravaca. Za poslovnu zonu ishodovana je sva potrebna prostorno planska dokumentacija što investitorima omogućuje provedbu postupka kupnje i realizaciju investicije u najkraćem mogućem roku. Sve detalje, te povlastice novog javnog poziva za prodaju parcele u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje, zainteresirani ulagači mogu pogledati na stranici https://www.zona-gornjemekusje-karlovac.com/.