Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Videozapisi

Karlovac se prisjeća G. Para na drugu godišnjicu njegove smrti

Foto: Grad Karlovac
Parov prijatelj iz školskih dana dr. Darko Jerinić izjavio je, kaže Hrnjak, da Paro Karlovac nije zaboravljao ni u vremenima dok je režirao Eduarda II u Dubrovniku ili Henrika IV u Kaliforniji sa slavnim Michaelom Douglasom

Dani Georgija Para 2020. se ovoga svibnja u uvjetima pandemije ne održavaju na kazališnim daskama već objavom videozapisa i medijskim obraćanjem o tom intelektualcu koji je oblikovao fizionomiju hrvatskoga kazališta druge polovice 20. stoljeća. Priopćilo je to karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom u povodu druge godišnjice njegove smrti.

Na zalihi još 400 maski Udruga "Jak kao Jakov" izrađuje maske i pomaže oboljeloj djeci

Lani, na prvu godišnjicu, ustoličena je manifestacija Dani Georgija Para u trajno sjećanje na režisera koji je režirao više od 200 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu te na pedagoga i nositelja niza institucionalnih funkcija u kulturi.

Režirao je Paro, piše u Hrvatskoj enciklopediji, u Karlovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Osijeki i Rijeci, ali i u inozemstvu, osobito u SAD-u i Sloveniji. Pripadnik je postgavellijanskoga naraštaja redatelja i tzv. kartela (K. Spaić, B. Violić i D. Radojević). Režirao je dokumentarne filmove, televizijske i radiodrame. Objavio je knjige kazališnih zapisa Iz prakse (1981), Made in USA (1990), Theatralia disjecta (1995), Razgovor s Miletićem (1999) i Pospremanje (2010).

Karlovačko kazalište Parov citat „Ne mjere se gradovi brojem kuća ni stanovnika, nego se diče svojom kulturom,“ iz knjige „Razgovor s Miletićem“, parafrazira u misao da se Karlovac diči Georgijom Parom, velikim hrvatskim intelektualcem i umjetnikom iz Karlovca.

Voditeljica Dramskog studija karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak u svom današnjem priopćenju kaže da je Paro svoju prvu režiju ostvario 1953. godine s Dramskim studijem u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu. Tu je 1957. godine režirao i svoju diplomsku predstavu, a upravo je  i karlovačka premijera posljednjeg režijskog uratka 'velikog Žorža' - predstava „Dobri čovjek Bažulek“ iz koprodukcije zagrebačkog kazališta KNAP i Zorin doma bilo posljednje pojavljivanje Georgija Para na kazališnim daskama.

Karlovac Završena obnova zgrade gradske uprave

Parov prijatelj iz školskih dana dr. Darko Jerinić izjavio je, kaže Hrnjak, da Paro Karlovac nije zaboravljao ni u vremenima dok je režirao Eduarda II u Dubrovniku, Henrika IV u Kaliforniji sa slavnim Michaelom Douglasom, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i američkim sveučilištima, ravnao Dubrovačkim ljetnim igrama u najznačajnijem razdoblju njihove povijesti i dok je bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.