Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Na zalihi još 400 maski

Udruga "Jak kao Jakov" izrađuje maske i pomaže oboljeloj djeci

Foto: Udruga Jak kao Jakov
Dosad smo prodajom maskica uspjeli prikupiti 22.000 kuna i time financijski pomogli 11 djece koja su na liječenju, a trenutačno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece, kaže predsjednica udruge Ivančica Rubido

Pamučne zaštitne maske živahnih boja i uzoraka izrađuju volonterke udruge "Jak kao Jakov" iz Karlovca pokušavajući u vrijeme koronavirusa prikupiti novac za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Karlovac Završena obnova zgrade gradske uprave

Volonterke izrađuju pamučne, dvoslojne maske za odrasle i djecu, koje su višekratne i perive na visokim temperaturama. Trenutačno imaju zalihu od 400 maski koje se mogu naručiti, a više detalja o tome može se pronaći na facebook stranici udruge

- Dosad smo prodajom maskica uspjeli prikupiti 22.000 kuna i time financijski pomogli 11 djece koja su na liječenju, a trenutačno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece - kaže predsjednica udruge Ivančica Rubido.

Prikupljeni novac roditelji koriste za potrebe djece dok su na liječenju, poput plaćanja smještaja u Zagrebu budući da nemaju svi mogućnost besplatnog smještaja. Pomoć im dobro dođe jer je puno problema, a neki su roditelji u ovoj situaciji ostali bez posla, kaže Rubido.

Predsjednica udruge ističe da je minimalna donacija 20 kuna, ali svatko može donirati koliko hoće. Naručene maske izvan Karlovca šalju poštom.

U šivanju maski sudjeluje petnaestak volonterki, a priskočili su im u pomoć nastavnici iz karlovačkih osnovnih škola Švarča i Rečica.

Grad osigurao dodatnih milijun kuna za pomoć socijalno ugroženim građanima Oni koji su zbog korone dobili otkaz plaćat će režije pola godine

- Mi najčešće izrađujemo suvenire, ali kako smo morale odustati od uskršnje akcije i nismo mogle prikupiti sredstva, došle smo na ideju da počnemo šivati maske. Nije bilo jednostavno jer smo morale kupiti sav materijal, ali smo uspjele - govori Rubido.

Udruga "Jak kao Jakov" osnovana je 2011. u spomen na njezina sina Jakova, 13-godišnjaka koji je bolovao od teškog oblika leukemije. Za sobom je ostavio pjesmu koju je obradila grupa Connect, pod nazivom "Jak kao Jakov".

Udruga pomaže obiteljima s oboljelom djecom iz cijele Hrvatske, ovisno o težini situacije s obzirom na način liječenja, potrebe za odlaskom na liječenje u inozemstvo i otežane financijske mogućnosti obitelji.