Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad osigurao dodatnih milijun kuna za pomoć socijalno ugroženim građanima

Oni koji su zbog korone dobili otkaz plaćat će režije pola godine

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Svi kojima je poslodavac raskinuo ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme od 19. ožujka, a zbog koronakrize, mogu idućih pola godine računati na pomoć Grada

Grad Karlovac već je donio niz mjera za građane i poduzetnike kojima želi ublažiti posljedice prouzročene koronakrizom. No svjestan da su socijalno ugrožene skupine sada u još težem položaju, Grad Karlovac napravio je dopune gradskog socijalnog programa da se proširi vrsta pomoći i broj ljudi koji je mogu koristiti.

Karlovac Natječaj za književnu nagradu "Zdravko Pucak" za mlade pjesnike

Korisnici socijalnog programa

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da je u proračunu Grada za ovu mjeru, koja bi trebala trajati pola godine, osigurano dodatnih milijun kuna. U prvom redu Grad njome želi pomoći osobama koje su ostale bez posla zbog situacije s koronavirusom. Dakle, svi kojima je poslodavac raskinuo ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme od 19. ožujka, a zbog koronakrize, mogu idućih pola godine računati na pomoć Grada. Za sada je, kažu u Gradu, prema podacima Zavoda za zapošljavanje riječ o 200-tinjak osoba.

– Da bismo te ljude mogli uvrstiti u socijalni program, povećali smo i cenzus koji se odnosi na ukupne prihode kućanstva. To povećanje odnosi se na tročlane obitelji gdje smo do sada imali cenzus 2500 kuna, a sada je on povećan na 3800 kuna. Za četveročlane obitelji, umjesto dosadašnjih 2800 kuna, povećan je na 4300 kuna. Svim obiteljima, odnosno kućanstvima koja imaju dodatni broj članova, cenzus se povećava za 300 kuna, a za isti iznos i onima koji imaju osobe s više od 60 posto invaliditeta. Građani koji ostvaruju ove kriterije, a važno je da imaju prebivalište na području grada Karlovca, mogu ostvariti i pomoć u nabavi ogrjeva, u plaćanju režija; poput struje, komunalija ili troškova centralnog grijanja. To može iznositi oko 1500 kuna mjesečno. Osim toga, kućanstva koja imaju djecu predškolske dobi ili djecu na redovitom školovanju mogu dodatno ostvariti jednokratnu novčanu pomoć od 600 kuna – rekla je Draženka Sila Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

Korisnici socijalnog programa; 139 kućanstava može računati na uskrsne bonove u vrijednosti od 200 do 500 kuna, a bonove mogu iskoristiti do kraja srpnja.

Čistoća Karlovac Tvrtke i obrtnici oslobođeni plaćanja usluge prikupljanja otpada

– Cilj nam je da svim obiteljima kojima se dogodila jedna takva situacija, poput gubitka radnog mjesta, na ovaj način pomognemo, ako ništa drugo, da mogu plaćati režije idućih šest mjeseci. Sve naše mjere vežu se uz one koje poduzima i Karlovačka županija i Vlada RH. U ovom trenutku radimo i rebalans gradskog proračuna i proračuna svih ustanova i tvrtki. Morat ćemo poduzeti zaista radikalne rezove i mjere štednje da bi se proračun uravnotežio i da bi do kraja godine bio stabilan. Razgovaramo sa sindikatima o iznosu smanjenja plaća i vjerujem da ćemo se u travnju usuglasiti. Naša početna pozicija je da one s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo i da im ne smanjujemo plaću, a da svima nama koji smo u višim platnim razredima smanjimo plaće. I materijalna prava iz kolektivnih ugovora bit će predmet razgovora. Odlučeno je da se uskrsnice neće isplaćivati; Grad Karlovac novac predviđen za uskrsnice preusmjerit će Crvenom križu, a gradske tvrtke za dodatnu nabavu zaštitne opreme i materijala. Grad Karlovac morat će odustati i od nekih projekata. No svi projekti koji su vezani uz EU sufinanciranje i započeti su bit će odrađeni do kraja – kazao je gradonačelnik Mandić.

Socijalna pomoć i pomoć gospodarstvu, za koje je osigurano još dva milijuna kuna, neće se dirati. Grad će s Obrtničkom komorom dogovoriti kriterije po kojima će se novac plasirati poduzetništvu.

Manje punjenje proračuna

Već nakon prvih mjera Grad se “odrekao” više od 6,5 milijuna kuna, no punjenje proračuna zbog svih učinaka krize znatno je manji.

Karlovčani za male projekte u svojim sredinama kroz projekt KAkvart i ove godine mogu do 800.000 kn U pet godina provedeno je gotovo 100 projekata vrijednih šest milijuna kuna

– Iako ćemo jasnu sliku imati za nekoliko mjeseci, već sada je jasno da je punjenje proračuna dramatično manje. Zbog krize, ali i mjera Vlade, svi na neki način više puta okrenu kunu. Ono što mogu ponoviti, a to se sad i potvrđuje, jest da su naše projekcije bile točne. Mi smo s prvim setom mjera gradskom proračunu na neki način uskratili 6,5 milijuna kuna. Sve izvan toga, zbog prestanka plaćanja i mjera Vlade; ožujak, travanj, svibanj i lipanj bit će minus od 30 milijuna kuna. Mislim da će se na kraju travnja, odnosno u svibnju sve te mjere uskladiti pa ćemo tada bolje vidjeti i njihove posljedice – kazao je gradonačelnik Damir Mandić.