Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

Završena obnova zgrade gradske uprave

1/11
Foto: Grad Karlovac
Na zgradi je zamijenjena dotrajala vanjska stolarija, sanirana su glavna ulazna vrata, zamijenjena su vanjska vrata pomoćnih prostora na sjeverozapadnom pročelju, obrada zidova uličnih pročelja, toplinski sustav na dvorišnom i slobodnom dijelu jugozapadnog pročelja kao i termoizolacija stropa na drugom katu Velike vijećnice

Prije zadanog roka, završena je energetska obnova zgrade gradske uprave. Grad Karlovac ju je za sufinanciranje EU prijavio 2018. godine s ciljem postizanja energetskih ušteda, a danas su završetkom projekta ostvareni svi uvjeti za značajno smanjenje gubitka energije. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ .

Grad osigurao dodatnih milijun kuna za pomoć socijalno ugroženim građanima Oni koji su zbog korone dobili otkaz plaćat će režije pola godine

Fond EU sufinancirao je iznos od 2,585.000 kuna. Grad Karlovac je uložio preostala značajna sredstva, tako da ukupna vrijednost ove investicije iznosi 5,693.000 kuna. U okviru projekta Grad je koristio financijski instrument kao jedan od oblika financijske potpore EU u vidu kredita iz sredstava ESIF-a  koji je potpisan s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Sklopljenim ugovorom osigurana su kreditna sredstva u iznosu od 2,137.000 kuna s počekom do 31. ožujka 2021. kada počinje otplata u 40 rata.

Foto: Grad Karlovac

– Cilj projekta bio je smanjenje potrošnje energije u zgradi korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Provođenjem mjera energetske obnove unaprijeđen je energetski razred građevine s G na A kategoriju, smanjili smo emisiju CO2 za 79 posto i postigli smo godišnju energetsku uštedu od 174 tisuće kilovat sati godišnje - kazao je na konferenciji za medije voditelj projekta Robert Vodopić.

Aquatika postala prvi hrvatski član Svjetske mreže muzeja voda autor Vlado Pirša Online izložba fotografija "Biti ptica" u karlovačkoj Aquatici

Na zgradi je zamijenjena dotrajala vanjska stolarija, sanirana su glavna ulazna vrata, zamijenjena su vanjska vrata pomoćnih prostora na sjeverozapadnom pročelju, obrada zidova uličnih pročelja, toplinski sustav na dvorišnom i slobodnom dijelu jugozapadnog pročelja kao i termoizolacija stropa na drugom katu Velike vijećnice. Izvedena je i dodatna termoizolacija stropova i vanjskih uličnih zidova u radnim prostorima na trećem katu kao i zamjena oštećenog dijela pokrova kosih krovova. Uz navedeno izvedena je termo i hidroizolacija krovova dvorišne dogradnje kao i zamjena ustakljenih aluminijskih vertikalnih kosih fasada.

Postojeća rasvjetna tijela zamijenjena su LED rasvjetom, a ugrađeni su i termostatski ventili. Isto tako ugrađeni su mehanički sustavi prozračivanja s povratom topline, rekuperatori. Uz sve spomenuto rekonstruirana je gromobranska instalacija na pročeljima i na krovu dvorišne zgrade. Zgrada gradske uprava sada je ne samo energetski učinkovita, nego i ukras središta grada.

Ranije od predviđenog roka Završena obnova zgrade Veleučilišta u Novom centru

Foto: Grad Karlovac

–  Projekte energetskih obnova koje smo planirali u proračunu za 2018., 2019. i 2020. doveli smo svome kraju. Slijedi energetska obnova Mješovite industrijsko-obrtničke škole, sufinancirana također sredstvima EU. Vrijednost svih projekt koji su do sada realizirani s MIOŠ-om je viša od 30 milijuna kuna, a radi se o ulaganju 2/3 europskog i 1/3 vlastitog novca. Vjerujem da će se narednih godina planirane uštede po projektima ostvarivati, ali dobili smo i estetski dio u Zvijezdi - rekao je gradonačelnik Damir Mandić i istaknuo da će se unatoč koronakrizi svi projekti EU dovršiti, te najavio da je sljedeći izazov te vrste mala zgrada gradske uprave koje je prošle godine iz državnog vlasništva prebačena u gradsko, pa je moguće daljnje planiranje i projektiranje.