Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Od četvrtka 17. siječnja

Karneval u Opatiji donosi sedam tjedana vladavine maškara

Makškare
Foto: Grad Opatija
Već u subotu nakon Antonje, odnosno 19. siječnja, nastavit će se karnevalska zbivanja – Opatijom će proći jubilarni, 10. Rally maškaranih oktanaca „Halubje – Liburnija 2019.“ s ciljem na plaži Slatina u 13.30 sati

Sedam tjedana vladavine maski počet će na Antonju, u četvrtak 17. siječnja podizanjem Pusta i karnevalske zastave u 11 sati na opatijskoj tržnici. Tom će prigodom maškare preuzeti ključeve grada i uvesti Opatiju u „peto godišnje doba“, kako se naziva vrijeme Karnevala, priopćili su iz gradske uprave.

Zdravica u Opatiji Opatija Šampanjac u podne i sretna nova na devet jezika

Već u subotu nakon Antonje, odnosno 19. siječnja, nastavit će se karnevalska zbivanja – Opatijom će proći jubilarni, 10. Rally maškaranih oktanaca „Halubje – Liburnija 2019.“ s ciljem na plaži Slatina u 13.30 sati. Ova vesela utrka posebna je po tome što na njoj sudjeluju maskirani vozači, ali i automobili, a ukupan dojam važniji je od brzine i spretnosti vožnje.

Duško Jeličić Dule i grupa Bonaca su poznati „majstori od Pusta“, stoga će i ove godine u njihovoj režiji proteći maškarani tanci subotom u klubu Gervais. Ples pod maskama počet će u 21 sat, a Duletu i društvu na pozornici pridružit će se i maškarani gosti iznenađenja. Premijerni ovogodišnji pusni tanci održat će se 26. siječnja, uz „reprize“ u subotu 2. i 9. veljače.

Hrvatski muzej turizma primljen je u NEMO Opatijski muzej dobio prestižno stručno priznanje

U nedjelju, 17. veljače, glavnu opatijsku ulicu osvojit će najmlađi ljubitelji Karnevala, jer toga se dana od 13 sati održava 23. Dječji karnevalski korzo. Tradicionalna manifestacija, koja uvijek iznova iznenađuje i oduševljava brojne gledatelje maštom, kreativnošću i energijom koju mališani ulažu u osmišljavanje svojih kostima i nastupa, okupit će tisuće malih maškara koji će proći poznatom rutom od gradske tržnice do Slatine, gdje će ih zabavljati gost iznenađenja.

Središnji dio programa opatijskog Karnevala odvijat će se od petka 22. veljače do nedjelje 24. veljače, kada će se održati tri glavne pusne manifestacije – Maškarani klapski Maraton, Lumberov maškarani tanac te, kao vrhunac, 36. Balinjerada.

u posljednje tri godine broj kineskih gostiju porastao je 30% Opatijska rivijera predstavljena u Šangaju

Vokalne bravure renomiranih klapa, koje će se natjecati u izvedbama karnevalskih pjesama, ali i nadmetati atraktivnošću maske i nastupa, ove će godine ugostiti hotel Kvarner, u petak 22. veljače s početkom u 20 sati. Veselje pod maskama nastavit će se i dan kasnije, u subotu 23. veljače, kada se u klubu Gervais uz slobodan ulaz održava Lumberov maškarani tanac. Druženje će, uz dobru glazbu i posjetitelje uvijek raspoložene za ples, začiniti i tradicionalna tombola te izbor najljepših maski. 

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu, ali i atraktivnost izvedbi i maske. Uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu koja se održava u nedjelju 24. veljače, moći će se uključiti i „amaterski vozači“ zahvaljujući programu „Taxi Balinjera“ koji će im omogućiti da tijekom treninga od 10 do 12 sati sjednu na jedan od raspoloživih karića te sami osjete posebnu atmosferu ove utrke.

Rumunjska kraljevska obitelj u Opatiji Kraljica Carmen Sylva bila je važna europska povijesna ličnost Kraljevska obitelj u Opatiji posjetila povijesno šetalište njihovih predaka

Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Posljednje događanje ovogodišnjeg Karnevala - spuštanje karnevalske zastave i Pusta te vraćanje ključeva grada – održat će se na Pepelnicu, u srijedu 6. ožujka, s početkom u 11 sati na gradskoj tržnici.

Parkiranje tijekom vikenda – dakle, subotom i nedjeljom – besplatno je na svim javnim parkiralištima, osim u garažama Slatina, Sportska dvorana Marino Cvetković, na parkiralištima Gorovo i Vrh Ike te na prostoru nulte A i nulte B zone u Opatiji do konca veljače.

45. Marunada u Lovranu 45. marunada u lovranu ponovno osvaja posjetitelje Manifestacija koju je i britanski Guardian proglasio jednom od najboljih u Europi Opatija 'Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!' Nizozemska princeza u Opatiji govorila o djeci