Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Vijećnici Brodsko-posavske županije predstavljeno djelo Željka Garmaza “Kulen – hrvatska mesna perjanica”

Knjiga koja promovira kulen i čuva slavonsku tradiciju

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Inspiraciju za pisanje o kulenu ne treba pretjerano tražiti – kaže autor Željko Garmaz, vinski pisac iz Ploča s osječkom adresom

U velikoj vijećnici županijske uprave u Slavonskom Brodu održana je prezentacija knjige “Kulen – hrvatska mesna perjanica”
Željka Garmaza koja je nastala u suradnji s pedesetak hrvatskih kulenara i uz potporu slavonskih županija i udruge Chaine des Rôtisseurs Zagreb. Kako stoji i u samom predgovoru knjige, cilj ove publikacije bio je obraditi kulen, jedan od fenomena hrvatske gastronomije, na živ, dinamičan način te predstaviti sve registrirane slavonske proizvođače kulena, koji su nazvani “kulenari”.

Inspiracija nije potrebna

Knjiga nije samo studija o kulenu, nego priča stav predstavljenih kulenara o toj izvanserijskoj deliciji. U knjizi se donose njihovi portreti koji oslikavaju ovaj mesni fenomen, ali i govore o Slavoniji kao prelijepom dijelu Hrvatske. Svaki od kulenara je i
fotografski ovjekovječen, jednako kao i njihovi kuleni.

– Inspiraciju za pisanje o kulenu ne treba pretjerano tražiti – kaže autor Željko Garmaz, vinski pisac iz Ploča s osječkom adresom.

Po dolasku u Osijek, Garmaz je prvo naučio da su kulen i Slavonija sinonimi. Kada dođete u Slavoniju, zavolite i kulen, kojeg je on upravo u Slavoniji prvi put probao.

– Moji prijatelji iz gastronomske udruge Chaine des Rôtisseurs došli su na ideju pokretanja edicije koja bi se bavila
gastronomskim posebnostima Hrvatske. Logičan izbor bio je da kulen kao možda i najposebniji od svih gastronomskih proizvoda Hrvatske bude prva tema koja će biti posebno obrađena – dodao je Garmaz.

Prema riječima privremenog pročelnika za poljoprivredu Željka Burazovića, svrha knjige je izgraditi prisutnost i rejting na tržištu naših proizvođača i zadržati dobru poziciju, vjerujući da će njihov trud biti još više prepoznat, posebice u pogledu financiranja. Dodao je i to da se svinjogojska proizvodnja u Brodsko-posavskoj županiji trenutačno odvija na 146 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja na tržište plasiraju između 55 i 60 tisuća životinja.

Više od samog proizvoda

Predstavnik udruge Chaine des Rôtisseurs zahvalio je na velikoj podršci Brodsko-posavske županije pri realizaciji i izdavanju ove knjige kojom se želi predstaviti ono najbolje što Hrvatska ima u smislu gastronomske ponude i izvan naših granica.

Župan Danijel Marušić kazao je da je ponosan što je došlo do realizacije ovako bogate publikacije, pogotovo znajući koliko truda i ljubavi treba biti uloženo u proizvodnju kulena kao i ostvariti materijalno-tehničke uvjete.

– Kulen je nešto više od samog mesnog proizvoda. Autor ove knjige i svi oni koji su doprinijeli njezinu izdavanju ne samo da promoviraju kulen, već čuvaju i tradiciju i kulturu našeg podneblja, ali i Hrvatske u cjelini. Mi se kao mali narod možemo ponositi velikim stvarima – istaknuo je Marušić.