Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Biootpad će se prikupljati iz kućanstva, tvrtki i ustanova

Kompostana u Požegi otvara se u siječnju 2022.

Foto: Komunalac Požega d.o.o.
Iz požeškog komunalca najavljuju kako će dio komposta koji proizvedu iz prikupljenog biootpada podijeliti korisnicima

U Požegi će u sklopu postojećeg odlagališta neopasnog otpada Vinogradine europskim novcem graditi 6 milijuna kuna vrijednu kompostanu. Riječ je o velikom projektu gradskog Komunalca koji upravo kreće u realizaciju. Predviđeni kapacitet kompostane prema glavnom projektu je 1596,2 tone godišnje.

Predavanje dr. sc. Gorana Krizmanića “Pogled iz druge perspektive” Direktor Toyote za Afriku s Požežanima podijelio svoja iskustva u poslovanju

Gospodarenje otpadom

Gradnja kompostane pridonijet će unapređenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom, posebice odvojenom prikupljanju proizvedenog biootpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima. Projekt sufinancira EU u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija radi povećanja kapaciteta RH za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada.

– Jedan od uvjeta koje smo prihvatili pri ulasku u Europsku uniju svakako je bio i kompostiranje biljnog otpada. Požega je urbana cjelina s nekoliko višestambenih naselja kao što je Babin vir koja nemaju mogućnost kompostiranja u svojim dvorištima. Na ovaj ćemo način svim sugrađanima osigurati mogućnost prikupljanja, ali i kompostiranja zelenog otpada koji zapravo nije otpad, nego sirovina koja se kasnije koristi za prihranu biljaka i cvijeća – kaže požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Vijenci su položeni ispred spomenika koji je podignut prigodom 10. obljetnice brigade Obilježena 29. obljetnica Brigada koja je imala odlučujuću ulogu na zapadnoslavonskom ratištu

Dovršetkom projekta krenut će prikupljanje biootpada iz kućanstava, čime će se povećati stopa odvojeno prikupljenog otpada s trenutačnih 20 posto na oko 30 posto. Iz požeškog Komunalca najavljuju kako će dio komposta koji proizvedu iz prikupljenog biootpada podijeliti korisnicima, dio će završiti na zelenim površinama o čijem se uređenju brine Komunalac, a dio će ponuditi na prodaju privatnim osobama u Požegi i okolici.

Osam gradova i općina

– Građanima ćemo podijeliti posude i vrećice za prikupljanje biootpada te tako stvoriti preduvjete za njegovo odvajanje. Gotovo 40 posto sadržaja posuda za miješani komunalni otpad (zelenih kanti) je biootpad. Gradnjom kompostane biootpad će se pravilno zbrinuti i oporabiti – ističe Josip Vitez, direktor Komunalca Požega.

U SKLOPU PROJEKTA AGLOMERACIJE Požeškoj Tekiji isporučena još dva vozila

Biootpad će se prikupljati iz kućanstava, gospodarskih subjekata i ustanova koje koriste usluge Komunalca u osam gradova i općina – Požegi, Pleternici, Kutjevu, Velikoj, Brestovcu, Čaglinu, Kaptolu i Jakšiću, ali i iz ostalih jedinica lokalne samouprave Požeško-slavonska županije. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta su oko 6 milijuna kuna, pri čemu je EU sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 50 posto, odnosno oko tri milijuna kuna, za što je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobivena odluka o financiranju. Završetak gradnje kompostane planiran je za prosinac 2021. godine, a početak rada očekuje se u siječnju 2022. godine.