Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U pripremi nove gospodarske mjere

Komunikacijom s poduzetnicima do novih olakšica i poticaja od Grada

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Svi zajedno smo u ovome te se možemo izvući samo zajedničkim snagama, rekao je gradonačelnik Penava

Grad Vukovar bio je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je donio set mjera s ciljem pomoći poduzetnicima i građanima u svrhu suzbijanja posljedica epidemije koronavirusa. Za razliku od drugih, Grad Vukovar je donio odluku po kojoj se poduzetnici, dok traje epidemija, oslobađaju plaćanja komunalne naknade, zakupa gradskih prostora, reklamnih prostora u gradu…

unatoč epidemiji Radovi u gradu i dalje idu

Gradske vlasti i građanima su izašle u susret s računima za dječje vrtiće kao i zaustavljanjem svih prisilnih naplata. Iako je od tih donesenih mjera prošlo tek nekoliko dana, gradonačelnik Ivan Penava pokrenuo je još jednu inicijativu koja za cilj ima pomoći poduzetnicima s područja grada.

Svakodnevni kontakti

– Vukovar je u prethodnom razdoblju bilježio pozitivan trend u gospodarstvu. Naša su nastojanja ostvarila vidljive rezultate, a tome su pridonijele mjere poticanja gospodarstva koje smo prije šest godina razvili upravo u suradnji i komunikaciji s vukovarskim poduzetnicima. Unatoč trenutačnoj krizi, Grad Vukovar će sve svoje resurse staviti na raspolaganje gospodarstvenicima – rekao je Penava.

Dodaje kako je iz toga razloga Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju svakodnevno kontaktira vukovarske poduzetnike prikupljajući tim putem informacije o stanju njihova poslovanja. Pojašnjava i kako su se u ova krizna vremena odlučili na izravnu komunikaciju s gradskim poduzetnicima, a sve kako bi iz prve ruke saznali na koji im se način može najefikasnije pomoći. Na temelju tih informacija sredstva koja Grad ima na raspolaganju bit će raspoređena u skladu s informacijama i prijedlozima s terena.

Nova usluga Gradske knjižnice Vukovar Posuđivanje e-knjige za promicanje čitanja i u vrijeme koronavirusa

– Želja nam je saznati kako se naši poduzetnici nose s krizom, kako procjenjuju pad prihoda te je li došlo do otpuštanja djelatnika. Također, zanima nas koriste li naši građani Vladine mjere potpore i kako ih možemo nadopuniti. Trenutačno smo obavili 150 razgovora s gospodarstvenicima iz svih grana djelatnosti te ćemo ih u narednim danima poslije Uskrsa i nadalje kontaktirati tako da svi mogu očekivati naš poziv – rekao je Penava dodajući kako je svaki prijedlog gospodarstvenika uvijek dobrodošao.

Svi ti prijedlozi i sugestije bit će uzeti u obzir kada Grad Vukovar bude donosio sljedeći set mjera za poduzetnike. Prema podacima do kojih je Grad u razgovoru s poduzetnicima došao, vidljivo je da se broj zaposlenih nije drastično smanjivao. Naime, prije pandemije bilo je 1026 zaposlenih, a trenutačno ih je 968. Smanjenje od 58 većinom zaposlenih uglavnom se odnosi na odlazak stranih radnika, umirovljenja, odlazak zbog zdravlja i sl. Otpuštanje zbog nastale situacije potvrđeno je u samo 6 slučajeva. Pad prihoda zabilježen je 100% u djelatnostima čiji se rad obustavio, a kod ostalih djelatnosti pad prihoda kreće se od 15% do 90% s tendencijom daljnjeg pada od travnja.

Prijedlozi poduzetnika

Najčešći prijedlozi poduzetnika za mjere ublažavanja posljedica pandemije na poslovanje su sufinanciranje zakupa poslovnog prostora u privatnom vlasništvu, sufinanciranje režija, jednokratna novčana potpora, nastavak sufinanciranja troškova u skladu s mjerama razvoja poduzetništva, oslobađanje plaćanja komunalne naknade za sve poslovne subjekte na području grada Vukovara.

Poznato raspelo Restauriran Bećarski križ u središtu Vukovara

– Svi zajedno smo u ovome te se možemo izvući samo zajedničkim snagama. Vukovar je već pokazao da se može izvući iz negativnih trendova tako da ćemo i ovu krizu zajedno pobijediti. Gradska uprava je servis građana, a za uspješan rad potrebno je slušati koje su njihove potrebe – rekao je Penava.