Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nova usluga Gradske knjižnice Vukovar

Posuđivanje e-knjige za promicanje čitanja i u vrijeme koronavirusa

Foto: Branimir Bradarić
Knjižnica je pokrenula kampanju #OSTANIDOMA&CITAJKNJIGU kojoj su se odazvali i mnogi poznati, među njima i gradonačelnik Ivan Penava

Epidemija koronavirusa i mjere koje je s ciljem suzbijanja ove bolesti donio Nacionalni stožer civilne zaštite rezultirale su brojnim promjenama u svakodnevnim životima. Između ostalog već neko vrijeme zatvorene su i gradske knjižnice tako da građani koji vole čitati više nemaju gdje podići novu knjigu i opustiti se uz nju.

Pandemija koronavirusa rezultirala donošenjem seta mjera Pomoć građanima i gospodarstvenicima da lakše prežive ovu krizu

Izašli u susret korisnicima

Kako bi izašla u susret svojim korisnicima, Gradska knjižnica Vukovar, u suradnji s tvrtkom VIVA, pokrenula je novu uslugu „Posudba e-knjige“. Kako biste posudili e-knjigu, neophodno je samo da imate računalo, tablet ili pametni telefon putem kojega ćete se registrirati.

– Naišli smo na više nego dobar odaziv građana koji su jedva dočekali mogućnost da podignu knjigu i čitaju. Prva smo knjižnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je osmislila ovakvu uslugu. Iznimno je važno što je postupak registracije jednostavan tako da i oni stariji, koji nisu baš vješti s modernim tehnologijama, u svega tri klika mogu se registrirati i doći do sadržaja. Sve upute mogu se pronaći na našoj stranici gdje se isto tako može skinuti i neophodna aplikacija – objašnjava ravnateljica vukovarske knjižnice Jelena Miškić.

Dodaje i kako će za sada ova mogućnost biti besplatna za sve bez obzira na to jeste li član Gradske knjižnice Vukovar ili niste. Treba znati i da će ova besplatna aplikacija biti otvorena 90 dana tijekom kojih očekuju da se situacija stabilizira i sve ponovno vrati u normalu. U knjižnici na ovoj novoj usluzi rade dvije godine tako da je epidemija koronavirusa uvođenje ove nove usluge samo ubrzala. Inače, treba znati i kako se prema propisanim uvjetima e-knjiga posuđuje na rok od 30 dana, i to bez mogućnosti produljenja i rezervacije.

Poznato raspelo Restauriran Bećarski križ u središtu Vukovara

Registrirani član ima pravo posuditi dva naslova odjednom, odnosno maksimalno pet naslova unutar jednog mjeseca. Poslije isteka od 30 dana sadržaj nestaje s uređaja te ga je potrebno ponovno „kliknuti“.

– Trenutačno u ponudi imamo 200-tinjak naslova među kojima su popularni ljubavni romani, krimići i slično. Vodili smo računa i o našim učenicima pa tako među ponuđenim naslovima imamo i dosta lektire – rekla je Miškić.

Dodaje i kako je za potrebe ove usluge knjižnica vezana uz elektroničko nakladništvo, a ne tiskarstvo tako da to puno toga mijenja. Sa završetkom epidemije koronavirusa i vraćanja života u normalu ovo će biti dodatna usluga vukovarske knjižnice koja će se naplaćivati tako da će ova tri mjeseca biti i svojevrstan probni rok buduće usluge.

U vrijeme dok su Gradska knjižnica Vukovar i njezini ogranci zatvoreni za izravan rad s korisnicima zbog prevencije širenja zaraze u knjižnici su odlučili pokrenuti kampanju pod nazivom #OSTANIDOMA&CITAJKNJIGU. Zamisao je kampanje objavljivati videouratke u kojima će osobe iz javnog života, ali i svi zainteresirani čitati svoju omiljenu poeziju, kratke prozne tekstove ili jednostavno slati apel o važnosti ostajanja u svojim domovima uz preporuku nekog dobrog štiva.

Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar Nose hranu i lijekove starijim osobama

Pozivanje na čitanje

– Cilj je prvenstveno zaustaviti širenje koronavirusa, ali i promicati kulturu čitanja među građanima svih dobi. Do sada su se brojni građani, ali i brojna imena iz javnog života poput Gorana Karana, Lane Jurčević, Zorana Vakule, Ivana Penave, Vedrana Kukavice, Ratka Cvetnića i drugih odazvali akciji. Njihove kratke videoporuke u kojima pozivaju građane da ostanu kući i preporučuju što čitati objavljujemo na našoj Facebook stranici – rekla je Miškić.