Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pandemija koronavirusa rezultirala donošenjem seta mjera

Pomoć građanima i gospodarstvenicima da lakše prežive ovu krizu

Foto: Branimir Bradarić
Ovim paketom mjera želimo pomoći socijalno ugroženim građanima, mladim obiteljima i gospodarstvenicima, rekao je gradonačelnik Penava

Zbog problema uzrokovanih koronavirusom Gradsko vijeće Vukovara na online sjednici većinom glasova donijelo je Odluku o preusmjeravanju proračunskih sredstava s ciljem pomoći posebno pogođenim skupinama građana kao što su mlade obitelji te gospodarstvenicima grada Vukovara. Donesene su i mjere ušteda koje će dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena.

Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar Nose hranu i lijekove starijim osobama

– Ovim paketom mjera želimo pomoći posebno pogođenim skupinama kao što su socijalno ugroženi građani koje ne smijemo zanemariti u ovim kriznim vremenima, mlade obitelji i vukovarski gospodarstvenici.

Oslobađanje od zakupa

Provodimo mjere štednje jer želimo preusmjeriti proračunska sredstva kako bismo dali poticaj vukovarskim gospodarstvenicima za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena. Nastojali smo ovim mjerama biti sveobuhvatni i socijalno osjetljivi, no prije svega, u ovim vremenima kada je buduće globalno gospodarsko kretanje zbog pandemije koronavirusa nemoguće predvidjeti, trudimo se zaštititi one skupine građana koje su ponajviše pogođene posljedicama pandemije – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Odlukom se svi poslovni subjekti koji su zakupnici nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara, kojima je poslovna aktivnost obustavljena, ograničena ili smanjena sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine za nekretnina u vlasništvu Grada i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, počevši od zakupnine i naknade za čišćenje za ožujak 2020. pa sve do ukidanja protuepidemijskih mjera obustave/ograničenja rada.

Pandemija koronavirusa rezultirat će velikim gubicima u turizmu U prvih 18 dana bilježi se pad noćenja i dolazaka za gotovo 20 posto

Do donošenja odluke o opozivu Odluke o nastupanju posebnih okolnosti od obveze plaćanja komunalne naknade oslobađaju se obveznici koji obavljaju one djelatnosti čiji se rad obustavlja, a koje su obuhvaćene mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini i održavanja sportskih i kulturnih događaja. Od obveze plaćanja komunalne naknade oslobodit će se i obveznici čiji rad bude odlukama Civilnog stožera RH obustavljen u svrhu suzbijanja pandemije COVID-19. Interventno će se sufinancirati socijalna samoposluga s 20.000 kuna.

Usluge Dječjeg vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2 za ožujak 2020. roditelji će plaćati 50% mjesečnog iznosa, a za ostale mjesece u kojima djeca ne budu pohađala vrtić roditelji će biti oslobođeni plaćanja vrtića. Obustavljaju se sve planirane kulturne, turističke i sportske manifestacije do ukidanja Odluke Stožera civilne zaštite RH. Upravni odjel za financije i nabavu neće poduzimati mjere prisilne naplate.

Obustava isplata udrugama

Oslobodit će se plaćanja obveza paušalnog poreza djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu za 2020. u Gradu Vukovaru. Prijava za stambeno zbrinjavanje kadrova za 2020. može se podnijeti do 30. travnja ove godine. Od obveze plaćanja zakupa javnih površina po važećim ugovorima oslobađaju se svi zakupnici koji obavljaju djelatnosti čiji je rad privremeno obustavljen.

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara Dan kada se slave branitelji i njihova uloga u obrani Vukovara i države

Obustavljaju se isplate udrugama kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u sportu, a koja su dodijeljena na temelju javnih natječaja/poziva, osim isplate sredstava koja su odobrena za ispunjavanje obveza iz radnog odnosa po ugovorima o radu. Obustavljaju se isplate udrugama i vijećima nacionalnih manjina kojima su odobrena financijska sredstva sukladno Programu javnih potreba u području društvenih djelatnosti.