Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Dan kada se slave branitelji i njihova uloga u obrani Vukovara i države

1/5
Foto: Branimir Bradarić
Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježen je mimohodom, akademijom te svečanim polaganjem vijenaca u Bogdanovcima i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Toga 10. ožujka 1991. godine, svega nekoliko mjeseci prije početka ratnih događanja u Hrvatskoj, u Bogdanovcima, nedaleko od Vukovara održano je postrojavanje prvih nenaoružanih odreda.

Darovanje državne imovine Grad je vlasnik stadiona u Borovu naselju

Polaganje vijenaca

U spomen na taj dan, kao i sve poginule i nestale branitelje, Grad Vukovar i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara organizirali su Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

– Toga dana postrojeno je bilo oko 2500 ljudi, a po nekima i do 3000 ljudi iz Vukovara, ali i cijele tadašnje Općine Vukovar. Bogdanovci su odabrani jer je to bilo jedino sigurno mjesto gdje je se moglo obaviti postrojavanje, a da ne bude problema. Po meni je ovo jako važan datum za Vukovar i njegove branitelje jer osim što je održano prvo postrojavanje, na današnji dan nitko nije poginuo tako da imamo razloga za slavlje – rekao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić dodajući i kako je to postrojavanje za njega bilo i prvo postrojavanje 204. Vukovarske brigade koja je poslije osnovana.

Rođendan Plivališta Vukovar U tri godine plivalištem prošlo 360.000 korisnika

Istaknuo je kako trebamo biti ponosni na to što se događalo i što smo uspjeli stvoriti državu. Zapitao se i je li Hrvatska onakva kakvu bismo htjeli?

– Vjerojatno nije, puno bi toga još trebalo popraviti, a na nama živima je da pokušamo neke stvari promijeniti i napraviti da sve bude onako kako su zamišljali oni koji su dali svoj život. Kod nas je puno toga naopako u svim granama u društvu, pa na puno toga treba raditi i mijenjati ono što se bude dalo – rekao je Josić.

Govorio je i o odnosu među braniteljima koji su razjedinjeni, rekavši kako je politika odradila svoj posao jer svi znaju da bi bilo najbolje da postoji jedna krovna udruga branitelja, ali i da je zbog "nekih razloga napravljeno tisuću udruga kao i da ne mogu sve one biti dobre".

– Osobno to nikad ne bih dopustio, ali, nažalost, ispalo je tako, svatko vodi svoju politiku i gleda svoje interese. Volio bih da politike nema u mnogim sferama našega društva, no mislim da je ona upletena u sve – kazao je Josić.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježen je polaganjem vijenaca u Bogdanovcima i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svečanim mimohodom kao i akademijom na kojoj je Josić kazao kako su obranu Vukovara ustrojili Tomislav Merčep i Blago Zadro. U glazbeno-recitatorskom dijelu programa nastupili su polaznici Glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića te učenici više vukovarskih osnovnih škola.

Već je odabrano prvih 50-ak radnika koji kreću na višemjesečnu obuku U travnju prva zapošljavanja u avioindustriju u Vukovaru

U ime Grada Vukovara vijenac je položio gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima kazavši kako je datum za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara odabran od strane većine udruga koje djeluju u Vukovaru.

Nitko ne treba biti tužan

– Većinom glasova odlučeno je kako će taj dan biti na dan postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima. To je postrojavanje na neki način najavilo tijek i razvoj događaja koji su ubrzo uslijedili. Imamo previše tužnih obljetnica u Vukovaru, a na ovaj dan slave se branitelji i njihovo okupljanje, pri čemu nitko ne treba biti tužan, zato što toga dana nitko nije poginuo, jer rat nije počeo. Tu smo da prije svega iskažemo zahvalnost braniteljima i slavimo njihovu ulogu u obrani grada i RH – rekao je Penava.

Na središnjem gradskom trgu održan je i koncert Mate Bulića.