Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Već je odabrano prvih 50-ak radnika koji kreću na višemjesečnu obuku

U travnju prva zapošljavanja u avioindustriju u Vukovaru

1/2
Foto: Grad Vukovar
Za ovu profesiju ne postoji škola tako da svoje kadrove obrazujemo sami u Hrvatskoj i izvan nje, i to u trajanju od 6 mjeseci pa do godinu dana, što će proći i oni, istaknuo je izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Barišić

Tvrtka Enikon Aerospace d.o.o., koja se bavi izradom komponenti interijera za putničke i poslovne zrakoplove, uskoro u Gospodarskoj zoni Vukovar otvara svoj pogon. Najavio je to poslije posjeta pogonu ove zagrebačke tvrtke gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavljujući kako će u travnju krenuti prva zapošljavanja.

Predstavljanje projekta FoTo Vukovar ULAGANJE U PROGRAME GRADSKOG MUZEJA FoTo Vukovar - projekt za mlade do 25

– Tvrtka Enikon Aerospace d.o.o. svjetski je lider u proizvodnji zrakoplovnih interijera te sama činjenica da u Vukovar dolazi jedan segment avioindustrije znači jako puno. Tijekom travnja vukovarska podružnica imat će 50-ak novozaposlenih djelatnika koji će biti upućeni na edukaciju u trajanju od šest mjeseci do godinu dana. U predstojećem razdoblju ova tvrtka u Vukovaru će zaposliti najmanje 200 ljudi – rekao je Penava.

Dodatna radna mjesta

Podsjetio je i kako je na samom početku obnašanja funkcije gradonačelnika u Vukovaru počela poslovati i farmaceutska tvrtka Yasenka.

– Primjer je to da je fokus našeg rada gospodarstvo i pozicioniranje Vukovara na tržište visokotehnoloških industrija. Uz velik broj zaposlenih u našem gradu u protekloj godini, dodatnih 200 radnih mjesta u Enikon Aerospaceu velika je odskočna daska. Danas smo u situaciji kada kvalitetan radnik u našem gradu može birati poslodavca, za razliku od situacije koju smo zatekli kada smo došli na vlast, a radnih mjesta je nedostajalo – rekao je Penava.

Direktor proizvodnog pogona Enikon Aerospacea Damir Pavičić pojasnio je kako se u pogonima tvrtke u Zagrebu, gdje je zaposleno oko 300 radnika, bruse, kitaju i lakiraju strukturni dijelovi unutrašnjosti zrakoplova. Svakodnevno, kako je rekao Pavičić, izrade oko 700 dijelova.

Big brother’ u Vukovaru Na 27 lokacija postavili 30 kamera kako bi stali na kraj divljim deponijima

Izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Barišić kazao je da otvaranjem novog pogona u Vukovaru tvrtka širi svoju djelatnost i proizvodnju. Objasnio je kako su se za otvaranje svoga novoga pogona baš u Vukovaru odlučili zbog izrazito brze reakcije i izvrsne podrške lokalne samouprave.

Više od stotinu prijava

– Radili smo na analizi tržišta u Hrvatskoj te smo u užem krugu imali nekoliko lokacija za otvaranje novog pogona. Grad Vukovar se tu pokazao izrazito brz i profesionalan što je presudilo našoj odluci. Moram napomenuti kako smo se susreli s vrlo kvalitetnim i obrazovanim ljudima tako da je krajnji ishod bio vrlo jasan – rekao je Baričić.

Dodao je kako je prvi krug odabira zaposlenika već odrađen i da su odazivom više nego zadovoljni.

– Pristiglo nam je više stotina prijava, od kojih će u prvom krugu biti odabrano 50-ak osoba koje će se zaposliti već početkom travnja. Za ovu profesiju ne postoji škola tako da svoje kadrove obrazujemo sami u Hrvatskoj i izvan nje i to u trajanju od šest mjeseci pa do godinu dana što će proći i oni – istaknuo je Barišić.

Gradonačelnik Penava upoznao se s poslovanjem tvrtke Ricosta Croatia širi pogon u Vukovaru i zapošljava novih 30 radnika

O kakvoj se tvrtki radi govori i podatak da imaju više od 40 godina iskustva u ovoj proizvodnji i da posluju u Hrvatskoj, Njemačkoj i SAD-u. Najavljuju i kako će uz direktno i važno zapošljavanje u Vukovaru omogućiti i poslovnu suradnji s lokalnim gospodarstvenicima i dobavljačima.

Za ulaganje u Vukovar tvrde da su višemilijunska i da će se ostvarivati u etapama kao i da su potrebni strojevi i oprema već naručeni.