Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gradonačelnik Penava upoznao se s poslovanjem tvrtke

Ricosta Croatia širi pogon u Vukovaru i zapošljava novih 30 radnika

1/6
Foto: Branimir Bradarić
Trenutačno tvrtka ima 111 zaposlenih i to većinom žena koje najvećim dijelom dolaze iz Vukovara dok je ostatak zaposlenih iz okolnih sela

Iako vukovarska tvrtka Ricosta Croatia posluje tek četiri godine, za nju se već nadaleko zna, a u planu je i daljnje širenje tvrtke, podizanje proizvodnje i dodatna zapošljavanja. Tim povodom tvrtku je posjetio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima kako bi se upoznao s daljnjim poslovnim planovima tvrtke.

Foto: Branimir Bradarić

Tribina “Participativna kultura, kultura budućnosti” Razvoj kulturne scene uz sudjelovanje građana

Radovi gotovi do kraja travnja

Prema riječima prokuristice tvrtke Anice Dorkin, tvrtka Ricosta Croatia poslovanje u Vukovaru započela je 1. siječnja 2016. godine i to kao sestrinska tvrtka njemačke tvrtke Ricosta GmbH. Osim u Hrvatskoj pogone imaju i u Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

– Trenutačno je u tijeku investicija vrijedna gotovo 8 milijuna kuna u sklopu koje proširujemo svoje poslovanje. To će značiti podizanje proizvodnje, ali i nova zapošljavanja. Očekujemo da radovi budu završeni tijekom travnja poslije čega će uslijediti opremanje pogona, a u isto vrijeme i zapošljavanje novih djelatnika. Najveći broj zaposlenih su žene – rekla je Dorkin.

Pojasnila je da se Ricosta Croatia bavi krojenjem i šivanjem gornjih dijelova dječjih cipela kao i da je u svojim počecima imala 64 djelatnika. Trenutačno tvrtka ima 111 zaposlenih i to većinom žena koje najvećim dijelom dolaze iz Vukovara dok je ostatak zaposlenih iz okolnih sela. Plaće su redovite, a u cilju produktivnosti nagrađuju se i oni djelatnici koji ne odlaze na bolovanje. Najavila je i da će s planiranim proširivanjem pogona do kraja godine zaposliti još 30 osoba.

Foto: Branimir Bradarić

Održana prva manifestacija Vinkovo u Vukovaru Zadrugari zadovoljni, povećali su proizvodnju, ali i plasman svojih proizvoda na tržište

Sami obučavaju radnike

Kako u Vukovaru već godinama nema obućarske škole, čelnici tvrtke Ricosta Croatia u isto vrijeme rade i na obučavanju svojih novih djelatnika pa tako u pogonu ima nekadašnjih trgovkinja, frizerki, pedikerki...

Poslije obilaska pogona vukovarski gradonačelnik kazao je da je dugogodišnji rad gradske uprave, fokusiran na gospodarstvo, iznjedrio ovakve rezultate.

– Nije slučajan podatak da smo se našli na drugom i trećem mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za gospodarstvo. U taj rezultat uloženo je puno napora, a upravo je Ricosta Croatia jedna od tvrtki koja ima tendenciju porasta zaposlenih. Od pokretanja svog poslovanja do danas, broj zaposlenih se u Ricosti povećao za 75%, a, prema svim najavama, i dalje će rasti, što nas posebno veseli jer je svako novo radno mjesto od izuzetne važnosti – rekao je Penava.

Foto: Branimir Bradarić

Projekt VukovART – luka umjetnosti dobio novac iz EU Penava: Grad će u dvije godine dobiti deset novih umjetničkih djela

Dodao je i da je primjer Ricosta Croatije nastavak, ali i potvrda činjenice da ukupan broj zaposlenih u Vukovaru kontinuirano raste te da Vukovar ima velike potencijale za ulaganje, ali i da intenzivno radi na privlačenju zainteresiranih investitora. Prema Penavinim riječima, dodatan rast tvrtke i nova zapošljavanja idu u prilog gospodarskog rasta Vukovara, porasta broja radnih mjesta te pozicioniranja Vukovara kao prepoznatljivog središta obućarske industrije.