Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt VukovART – luka umjetnosti dobio novac iz EU

Penava: Grad će u dvije godine dobiti deset novih umjetničkih djela

Foto: Branimir Bradarić
Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je time Vukovar godišnje uštedio pola milijuna kuna koliko se tijekom godine izdvajalo za projekt VukovaART koji će se ove godine održati od 30. svibnja do 15. lipnja

Projekt VukovART – luka umjetnosti provodit će se i u sljedeće dvije godine, a za razliku od prijašnjih godina, kada je financiran iz gradskoga proračuna, tijekom predstojeća 24 mjeseca bit će financiran iz fondova EU.

Gradonačelnik Penava u posjetu Centru 112 u Vukovaru Centar 112 građane koji trebaju pomoć spaja s hitnom, vatrogascima, policijom

Razvojna agencija Vukovar u suradnji s gradskim ustanovama na natječaj „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“ prijavila je osam projekata te su svi odobreni. Jedan od takvih je i već dobro poznati projekt VukovART koji za cilj ima socijalno uključivanje djece i mladih s područja grada Vukovara u stvaranje umjetničkih sadržaja i programa te stjecanje novih znanja i vještina.

– Ovo je nastavak projekta VukovarART – luka umjetnosti koji je tijekom prošlih godina postao prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelome svijetu kada je riječ o street art umjetnosti. Ovo je garancija da će Vukovar u iduće dvije godine dobiti novih 10 umjetničkih djela vrhunskih svjetskih umjetnika. Značit će to i dodatnu turističku atrakciju u Vukovaru – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govoreći na predstavljanju projekta.

Dodao je da je time Vukovar godišnje uštedio pola milijuna kuna koliko se tijekom godine izdvajalo za projekt VukovaART. Uz to će za potrebe provedbe projekta na 24 mjeseca biti zaposlena i jedna osoba.

Govoreći o projektu, zaposlenik gradske uprave Siniša Mitrović rekao je da će u sklopu njega biti organizirano ne samo slikanje na terenu, nego i ART korner, niz edukativnih radionica za djecu svih godina...

godišnjica braka Prijavite se na vrijeme Za Valentinovo ručak i druženje bračnih parova s 50 i više godina braka

– 120 mladih Vukovaraca bit će obuhvaćeno raznim radionicama, a održat će se i četiri tematske radionice za potrebe jačanja kapaciteta odgajatelja, nastavnika i profesora – rekao je Mitrović.

Podsjetio je i na to da trenutačno na području Vukovara, od 2016. godine kada se krenulo s provedbom VukovART-a, postoje dvije 3D slike i 16 murala koji su svojevrsna turistička atrakcija.

Kaže i da se putem društvenih mreža s Vukovarom na taj način upoznalo više od pet milijuna ljudi iz cijeloga svijeta. Mnogi dolaze u grad da bi i uživo vidjeli te slike. Mitrović je najavio da se ovogodišnji festival VukovART – luka umjetnosti održava od 30. svibnja do 15. lipnja, a tek će biti određeno koji će umjetnici sudjelovati ove godine.

Direktorica Vukovarske razvojne agencije Vedrana Žilić kazala je da je svrha projekata EU osigurati što više sredstava iz proračuna EU kako bi unaprijedili grad, osigurali dodatnu vrijednost za sve građane te uštedjeli sredstva iz gradskoga proračuna.

grad Vukovar vukovarsko veleučilište Virtualne naočale za studij fizioterapije

– Ukupan fond iznosio je 15 milijuna kuna pri čemu je 1,5 milijuna kuna bio maksimalan iznos koliko se moglo povući. Važno je napomenuti i da se projekt VukovART sufinancira u 100-postotnom iznosu iz fondova EU – rekla je Žilić.