Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Održana prva manifestacija Vinkovo u Vukovaru

Zadrugari zadovoljni, povećali su proizvodnju, ali i plasman svojih proizvoda na tržište

1/4
Foto: Branimir Bradarić
Prošla godina bila je zahtjevna za vinare, ali pred berbu je bilo dosta sunčanih dana tako da je vinogradarska godina uspješno odrađena. Očekujemo da će takva biti i ova, rekao je upravitelj Zadruge Igor Burčak

U organizaciji zadruge "Vukovarska vina" na terasi i u podrumu zadruge održano je prvo "Vinkovo u Vukovaru". Tim povodom simbolično je trs orezao upravitelj Zadruge Igor Burčak koji je rekao da su ovime građanima Vukovara željeli približiti običaje oko Vinkova.

Foto: Branimir Bradarić

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna Završena obnova zgrade DVD-a Vukovar

Gradska inicijativa

– Blagoslov vinove loze predvodio je fra Ivica Jagodić, a ovo je bila i prilika da se malo družimo, ali i rezimiramo 2019. Sedam vinara u našoj je zadruzi, većinom mali proizvođači, uz dva-tri veća. Prošla godina bila je zahtjevna za vinare, ali pred berbu je bilo dosta sunčanih dana tako da je vinogradarska godina uspješno odrađena. Očekujemo da će takva biti i ova – rekao je Burčak.

"Vinkovo u Vukovaru" svečano je otvorila zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić koja je podsjetila da je cijela priča oko zadruge vinara krenula na inicijativu Grada Vukovara.

Projekt VukovART – luka umjetnosti dobio novac iz EU Penava: Grad će u dvije godine dobiti deset novih umjetničkih djela

– Vrlo brzo ta je priča dobila nadogradnju kroz zadrugu "Vrhunsko Vukovarsko" koja okuplja proizvođače svega onoga najkvalitetnijeg iz Vukovara, a koja je također sudjelovala u organizaciji ove manifestacije. Nadam se da će ovo prijeći u tradiciju s obzirom na to da Vukovar ima dobre vinare i moram reći da je Grad Vukovar kroz zadrugu ulagao u mala poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom vina, a isto tako Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara do sada je u zadrugu “Vrhunsko Vukovarsko” uložio pola milijuna kuna i vjerujem da ćemo to i nastaviti činiti jer, prema riječima zadrugara, povećava se njihova proizvodnja, odnosno plasman njihovih proizvoda na tržište što je i bio cilj pokretanja ovih zadruga – rekla je Mujkić.

Foto: Branimir Bradarić

Degustacija vina

I upravitelj Zadruge "Vrhunsko Vukovarsko" Vedran Barić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom zadruge kao i činjenicom što su imali mogućnost sudjelovati u organizaciji Vinkova u Vukovaru.

– Lani smo otvorili trgovinu u Dubrovniku i pokazalo se da je to bio odličan potez. Zahvalio bih i Gradu Dubrovniku koji nam je dodijelio prostor u jezgri starog grada, a sada je u planu otvaranje prezentacijsko-prodajnog prostora i u Vukovaru – rekao je Barić.

Gradonačelnik Penava u posjetu Centru 112 u Vukovaru Centar 112 građane koji trebaju pomoć spaja s hitnom, vatrogascima, policijom

Prisutni na Vinkovu mogli su degustirati vina i suhomesnatih proizvoda. Za zabavu je bio zadužen Tamburaški sastav Allegro.