Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pandemija koronavirusa rezultirat će velikim gubicima u turizmu

U prvih 18 dana bilježi se pad noćenja i dolazaka za gotovo 20 posto

1/2
Foto: Grad Vukovar
Česta slika: U vukovarskom pristaništu znalo je biti i po nekoliko luksuznih riječnih kruzera

Tijekom proteklih godina Vukovar je postao poznat po kruzing turizmu i sve većem broju kruzera koji pristaju u vukovarsku luku. Radi se o turistima koji iz cijele Europe pa i svijeta kreću na proputovanje Dunavom od Njemačke do Crnog mora. Prvi ovogodišnji kruzer, Ariana, u vukovarsku luku pristao je 10. ožujka čime je i otvorena ovogodišnja sezona kruzera. Riječ je o brodu sa 140 putnika koji je svoje putovanje započeo u Beču. U međuvremenu proglašena je epidemija koronavirusa, zatvorene su granice tako da je krenuo i val otkazivanja dolazaka kruzera što će rezultirati i velikim turističkim minusom u Gradu Vukovaru.

Gimnazija Vukovar Priznanje učenicima za digitalnu igračku

– Otkazani su dolasci svih kruzera koji su planirani u ožujku, a započelo se i s otkazivanjem dolazaka i za travanj. Još uvijek ne znamo koliko će biti otkaza jer nitko ne zna niti koliko će sve ovo trajati. U međuvremenu je zbog koronavirusa zatvoren do daljnjeg i pristan u Vukovaru – kaže direktorica TZ-a Grada Vukovara Marina Sekulić.

Pojašnjava i kako je Ariana trebao biti prvi od 346 najavljenih kruzera koji su u Vukovaru trebali pristati do kraja studenog. Taj broj vjerojatno ne bi bio konačan tako da je prema svim pokazateljima 2020. trebala biti rekordna kada je riječ o kruzing turizmu. Pojašnjava to i prošlogodišnjim brojkama kada je bilo najavljeno pristajanje 318 brodova da bi ih na kraju pristalo 351 s gotovo 50.000 putnika.

– Svjetska zdravstvena organizacija je 11. ožujka proglasila pandemiju koronavirusa poslije čega su se počele zatvarati državne granice i pristaništa, a obustavljen je i putnički promet. Nažalost, zbog svega očekujemo i daljnja otkazivanja tako da ćemo 2020. umjesto kao rekordnu godinu pamtiti vjerojatno po lošim rezultatima, a jednostavno ne možemo učiniti ništa jer su u pitanju neke više sile – kaže Sekulić.

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara Dan kada se slave branitelji i njihova uloga u obrani Vukovara i države

Dodaje da su otkazani dolasci svih grupa, minimalno 2063 noćenja za ožujak i travanj, posjeti kulturnim ustanovama te najavljene vožnje na Vukovar Waterbusu Magenta 1 za ožujak i travanj, kao i posjeti učenika preko Memorijalnog centra Domovinskog rata. Istovremeno, otkazane su i druge turističke aktivnosti kao što su manifestacije Pisanicom do Uskrsa, Vukovarsko lutkarsko proljeće i predstave u Hrvatskom domu.

Prema riječima Marine Sekulić, tijekom 2019. u Vukovaru je zabilježeno oko 73.000 noćenja što je bilo povećanje od 27 posto u odnosu na godinu dana prije. Prva dva mjeseca 2020. pokazivala su da se tijekom tekuće godine može očekivati porast broja posjeta i noćenja. Međutim, samo u prvih 18 dana u ožujku došlo je do pada od 20 posto noćenja i dolazaka, a to će se i nastaviti.

– Svi se nadamo da će sve ovo što prije završiti i da ćemo nastaviti s normalnim životom. Ipak, za oporavak će nam trebati neko vrijeme jer pitanje je poslije svega koliko će bilo kome biti do putovanja. Mislim kako će nam trebati određeno vrijeme da se sve ponovno pokrene – ističe Sekulić.

Darovanje državne imovine Grad je vlasnik stadiona u Borovu naselju

Gosti s kruzera u Vukovaru razgledavaju ponajviše postav Gradskog muzeja Vukovar, Muzej vučedolske kulture, baroknu jezgru grada. Pojedini turoperatori nude i program upoznavanja s ratnom poviješću Vukovara ili pak u svom itineraru imaju predviđen obilazak franjevačke crkve i samostana sv. Filipa i Jakova i novootvorenog Franjevačkog muzeja