Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
PODACI HZZO-A ZA ZADARSKU ŽUPANIJU

Krajem ožujka tisuću zaposlenih više nego godinu prije

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Rezultat je ovo mjera za očuvanje zaposlenosti koje je poduzela hrvatska Vlada, ali i županijskih potpora, ističe župan Božidar Longin

Zadarska županija, unatoč korona krizi, i na koncu trećeg mjeseca 2021. godine bilježi rekordan broj zaposlenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posljednjeg dana ožujka u Zadarskoj županiji je evidentirano 55.597 zaposlenih, 999 više nego na isti dan prošle godine.

Razgovori o željezničkoj infrastrukturi u županiji Cilj je vratiti stari sjaj željeznice u Vinkovcima i na istoku Hrvatske

Podaci HZZ-a o broju zaposlenih uvelike su bolji od očekivanja, pogotovo nakon značajnog smanjenja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Pad je u najvećoj mjeri zaustavljen jer zbog mjera Vlade Republike Hrvatske poslodavci zadržavaju zaposlenike, pokazuje analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

– Mjere za očuvanje zaposlenosti koje je poduzela hrvatska Vlada dale su vidljiv rezultat, uz potpore poduzetnicima i obrtnicima koje smo donijeli mi na razini Županije te naši gradovi i općine – komentirao je zadarski župan Božidar Longin dodavši da je među poduzetnicima i obrtnicima posebno dobro prihvaćena mjera “Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita kroz financijski instrument COVID-19 – zajam za obrtna sredstva“ u Zadarskoj županiji, koji je omogućio mnogim malim poduzetnicima da održe likvidnost uz snižene kamatne stope.

Županija, putem spomenute mjere, subvencionira kamatu na odobrene kredite tijekom čitavog vremena vraćanja kredita do konačne otplate i to s dva postotna poena godišnje, fiksno, tako da je kamata za krajnjeg korisnika maksimalno 1 posto. U međuvremenu, brojne aktivnosti su usmjerene ka dobroj turističkoj sezoni koja bi trebala pomoći oporavku gospodarskih aktivnosti.