Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt EMBER

Kreće nabava opreme za operativne snage Civilne zaštite

poplava vreće za pijesak
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
U Palači Srijem u Vukovaru danas je predstavljen projekt EMBER koji je nastao suradnjom Vukovarsko-srijemske županije i dijelova Vojvodine koji se nalaze uz Savu

Tom prilikom održan je i okrugli stol na temu "Analiza zaštite i sustava spašavanja i operativnih snaga tijekom poplava u lipnju 2013. i svibnju 2014., te evaluacija primijenjenih rješenja".

- Cilj ove suradnje je nabavka opreme za operativne snage Civilne zaštite, a sve je potaknuto poplavama iz 2014. godine. Cilj nam je opremiti operativne snage za brz i učinkovit odgovor u slučaju bilo kakvih ugroza - rekao je pročelnik županijskog centra 112 Vukovar Zdenko Lovrić.

Pojasnio je kako su se operativne snage na terenu tijekom poplava susrele s mnogim realnim problemima na koje nisu bili spremni. Činjenica da su vreće s pijeskom morali puniti ručno znatno je usporavala izgradnju zečjih nasipa, a nisu mogli koristiti niti gumene čamce jer ih se čak 7 probušilo u samo dva sata. Problem se pokazao i kod komunikacije među operativnim snagama koje su se oslanjale na mobilne mreže koje su ubrzo bile preopterećene.

- Na osnovu iskustava koja smo stekli radili smo analize tako da ćemo kroz projekt nabaviti dosta nove opreme za pripadnike gradskih društava Crvenoga križa, GSS-a, županijskog stožera. Samo za naše potrebe osigurali smo gotovo 600.000 eura od čega je 85 posto sredstava iz europskih fondova - rekao je Lovrić.

Između ostalog bit će nabavljena poljska kuhinja i šatorsko naselje za potrebe gradskih društava Crvenog križa dok će svako gradsko društvo dobiti po jedno kombi vozilo. Za Potrebe GSS-a osigurana su dva vozila, dio ronilačke opreme kao i čamac za ronioce. Za potrebe rada županijskog Stožera kroz projekt će biti nabavljeni digitalni radio uređaji, nešto informatičke opreme kao  i zapovjedni šator.