Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Monografija i kuharica “Kulturne ruta bećarca i gange”

Kruna velikog posla i gastro-turistička promocija Pleternice i Tomislavgrada

1/11
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Knjige su nastale u sklopu istoimenog prekograničnog projekta dvaju gradova u Hrvatskoj i BiH, čiji je cilj od zaborava sačuvati bećarac i gangu. Gradonačelnica Antonija Jozić i povjesničarka umjetnosti Dragana Lucija Ratković Aydemir

Monografija i kuharica “Kulturne rute bećarca i gange” kruna su velikog posla odrađenog u sklopu istoimenog prekograničnog projekta Pleternice i Tomislavgrada. Povratak u prošlost uz tradicijske recepte, bolje upoznavanje zavičaja i šetnja kulturom Slavonije i Herceg-Bosne samo su dio onoga što ćete doživjeti listajući ova dva izdanja Turističke zajednice Grada Pleternice.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Sustav odvodnje će se proširiti, a stopa priključenosti povećati s 52 na 90 posto

Knjige su nastale u sklopu istoimenog prekograničnog projekta dvaju gradova u Hrvatskoj i BiH, čiji je cilj od zaborava sačuvati bećarac i gangu kao zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu. Kako je na predstavljanju istaknula pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, riječ je o pravoj turističko-gastronomskoj promociji pleterničkog i duvanjskog kraja.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Po dvadeset recepata

– Hvala svima koji su pomogli u pripremi ovih dviju knjiga, koji su nam pomogli kuhati i odabrati recepte. To su ljudi koji su širom otvorili svoja srca i vrata svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi na najljepši način promovirali naš grad, pleterničku gastronomiju i naše kulturno i povijesno bogatstvo. Vjerujem da će knjige zaintrigirati ljude koji će ih uzeti u ruke da se počnu malo više zanimati za naše dvije destinacije te da će ih u konačnici posjetiti, što je i cilj svega – kazala je gradonačelnica Jozić. Ona je dodala da Kulturna ruta bećarca i gange ne završava s nekim datumom, nego će živjeti i u budućem vremenu.

U kuharici je sabrano po dvadeset recepata naših starih. Lešo janjetina s varenim krumpirom, kupus s paradajzom i sušenim rebrima, popara, gurabije, salenjaci i duvanjski kvasni uštipci samo su neka od jela koja se mogu pronaći u ovoj jedinstvenoj kuharici.

Etno susreti Ivana Štefančić iz Pleternice najljepša djevojka za udaju

– Ovih 20 jela proslavljaju i zaboravljene namirnice, racionalnost i domišljatost domaćica, nadaleko poznatu gostoljubivost Slavonaca i Pleterničana, zdrav domaći apetit, ali i ono što je najvažnije, a to je snažna baštinska priča istinskog identiteta koja je nama u ovom trenutku jako bitna. Crta je podvučena, Pleternica je ovim projektom debelo zaokružena na kulturnoj karti Hrvatske, a ja ću se usuditi reći i svijeta – kazala je etnologinja i viša kustosica požeškog muzeja Maja Žebčević Matić.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Budućnost hrvatske kuhinje

Pripremajući tekstove za kuharicu, poznati gastrokritičar Radovan Marčić nekoliko je dana boravio u pleterničkom kraju.

– Fascinantno je kako se od tih dvadesetak jela sa svake strane, od kojih su mnoga jako jednostavna, može napraviti kulinarsko čudo. To je budućnost hrvatske kuhinje – rekao je Marčić.

Nagrada posvećena bećarima i gangašima “Kulturna ruta” najbolji etnografski film u 2019.

Urednica obiju knjiga, povjesničarka umjetnosti Dragana Lucija Ratković Aydemir, izrazila je nadu da će se knjige naći u knjižnicama širom Hrvatske i BiH te postati sjajan kulturno-turistički proizvod koji će se rado kupiti ili pokloniti nekome, tim više što su, osim na hrvatskom, napisane i na engleskom jeziku.