Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kupljena kuća hrvatske himne

Kuća u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu postat će muzej i interpretacijski centar

Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Za obnovu zgrade već je odobren novac Ministarstva kulture, kojim će se sufinancirati radovi na budućem muzeju

Veliki korak prema uređenju „Kuće hrvatske himne“ u Glini učinjen je protekli tjedan. Pregovori o kupnji nekretnine u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu sredinom 19. stoljeća, te tamo prvi put odsvirao “Lijepu našu”, trajali su više od 10 godina. Napokon su završeni, a novac za otkup kuće osigurali su Sisačko-moslavačka županija i Grad Glina u jednakom iznosu. Kuća je kupljena za 737.700 kuna i u njoj će biti interpretacijski centar i muzej.

Pomoć hrvatskim braniteljima u Sisku Deset godina rada Ambulante za branitelje oboljele od PTSP-a i njihove obitelji

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako je novac za uređenje nekretnine Ministarstvo kulture već osiguralo.

Grad bogat poviješću

– Naravno da to neće biti dostatno za kompletno uređenje, ali vjerujem da ćemo u prvoj fazi uspjeti urediti vanjsku ovojnicu, dakle i ono sve što je potrebno i bar jedan dio prostora. Ako treba pomoći će još grad i županija, a ostatak ćemo prijaviti na natječaj europskih fondova za kulturnu baštinu – rekao je Žinić.

S predstavnicima vlasnika, obitelji Čučković-Lacković, ugovor o kupnji potpisao je glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Ulaganja u obranu od poplava na području županije U gradnju i obnovu 90 kilometara nasipa bit će uloženo 200 milijuna kn

– Kao što ćemo kuću himne urediti, uredit ćemo i sve ostale kulturne znamenitosti koje su u gradu Glini jer je naš grad bogat poviješću. Namjera nam je kuću himne dovesti u stanje u kakvom je ona nekada bila i prenamijeniti je u Muzej hrvatske himne gdje će u idućem periodu, sigurno uz određena sredstva grada i županije, ona zaživjeti tako da svaki posjetitelj koji dođe u Glinu može posjetiti i vidjeti gdje je skladana hrvatska himna – rekao je Kostanjević dodavši kako se nada da će vrata “Kuće hrvatske himne” otvoriti najkasnije iduće godine.

– Ona nam je prioritet, ali u planu imamo i uređenje stare ljekarne, stare pošte i kapelnikov stan, ali kuća himne i stara ljekarna su nam prioriteti. Nadamo se da ćemo već od iduće godine moći razgledati jednu od te dvije građevine – zaključio je Kostanjević.

“Inkubator PISMO” u Novskoj pokrenut je prošle godine Tehnička škola Sisak Od jeseni upis prve generacija tehničara za razvoj video igara

Vezani i uz bana Jelačića

– Uz Muzej Hrvatske himne u dogovoru s Gradom vjerojatno ćemo imati i prostorije interpretacijskog centra baštine Banovine i neke druge sadržaje koji će omogućiti da se u objektu postave i drugi nalazi, oni kojima Glina obiluje, a to su – povijesni artefakti koji su sada izvan grada Gline jer ovdje nismo imali muzejski prostor. Također je Glina povijesno vezana uz Vojnu krajinu tijekom Napoleonova doba, uz našu prvu bansku pukovniju, a poslije i prvog pukovnika bana Jelačića koji je ovdje nekada stolovao – dodao je župan.

Nastavlja se energetska obnova škola Za 7 milijuna kuna obnovit će se četiri područne škole u Popovači, a novi izgled dobit će i srednja škola u Topuskom