Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja u obranu od poplava na području županije

U gradnju i obnovu 90 kilometara nasipa bit će uloženo 200 milijuna kn

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Gradnja će početi u Starom Pračnu i Odri, a nastaviti se na području Brkiševine, Starog Broda, Farkašića, Grede

Gotovo 200 milijuna kuna bit će uloženo u obranu od poplava na području Sisačko-moslavačke županije – najavljeno je to nakon prošlotjednog radnog sastanka koji su u Sisku održali župan Ivo Žinić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Inkubator PISMO” u Novskoj pokrenut je prošle godine Tehnička škola Sisak Od jeseni upis prve generacija tehničara za razvoj video igara

Realizacija iz fondova EU

Ulaganja su dio velikog projekta obrana od poplave koji obuhvaća tri županije.

– Riječ je o projektu koji će biti realiziran iz fondova EU, a vezan je za zaštitu od poplava na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije sukladno Zakonu o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe. Taj je Zakon Hrvatski sabor donio lani te je stupio na snagu početkom ove godine i on definira niz mjera u obrani od poplava na području Karlovačke županije, ali i na dijelu Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt vrijedan je više od 900 milijuna kuna, a 85 posto bit će financirano iz fondova EU. Na Sisačko-moslavačku županiju i na obranu od poplava, gradnju vodno-zaštitnih građevina i sustava otpada oko 200 milijuna kuna – rekao je župan Žinić pojasnivši da će na području županije biti obuhvaćeno više od 90 kilometara nasipa - od toga će se 60 kilometara nasipa graditi, a 30-ak obnoviti.

Energetska učinkovitost Do zime dovršetak obnove zgrade u Rimskoj 28

– Veliki zahvati planiraju se na rijeci Kupi. Gradnja će početi u Starom Pračnu i Odri, a nastaviti na području Brkiševine, Starog Broda, Farkašića, Grede i drugih naselja Siska, Petrinje i Lekenika. Riječ je o zahtjevnom postupku jer treba riješiti imovinsko-pravne odnose u vezi s više od 15.000 čestica. – Na području naše županije uključeno je 3200 čestica, a prvi zahvat na području Staro Pračno-Odra je na oko 737 čestica. Vjerujemo da će do kraja godine to biti riješeno i da će Hrvatske vode moći raspisati natječaj za gradnju prvih objekata – zaključio je župan.

Završetak radova do 2023.

– Za obranu sisačkog područja od poplava, ali i smanjenje pritiska na Savu, značajno će biti uređenje retencije Kupčina na području Karlovca jer će to biti dodatna prirodna retencija sa 120 do 150 milijuna kubnih metara vode koja će se moći privremeno skladištiti, a kasnije kada prođu velike vode, nesmetano ispuštati u donji tok. Tako ćemo povećati retencijske kapacitete što umnogome olakšava i obrane od poplava – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši kako bi 2020. trebala početi gradnja prvih dionica nasipa, a cilj je sve završiti do 2023. te tako čitavo područje županije na slivu rijeke Kupe učiniti puno sigurnijim.

Posjet domu zdravlja Za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite 15 milijuna kuna Stigla nova oprema za domove zdravlja u Sisku i Petrinji U trgovinama Pun ceker trenutačno se nudi 1200 proizvoda od 125 proizvođača s područja Sisačko-moslavačke županije Nakon trgovina u Kutini, Novskoj i Sisku širi se tržište i na cijelu Hrvatsku Proizvodi "Pun ceker" od sada se mogu kupovati i u internetskoj trgovini