Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Godinu dana rada Franjevačkog samostana u Vukovaru

Kulturno blago privuklo 34.000 posjetitelja

Foto: Branimir Bradarić
U muzeju su izložena misna ruha, skulpture, rijetke knjige, crkveno posuđe...

Održavanjem znanstvene videokonferencije pod nazivom „Franjevci u Vukovaru“ Franjevački samostan Vukovar obilježio je prvu godinu rada Franjevačkog muzeja.

Ulaganje u infrastrukturu u Vukovarskoj gospodarskoj zoni U vukovarskoj zoni posluju 44 tvrtke koje zapošljavaju 484 radnika

Tijekom konferencije prezentirano je 25 znanstveno-stručnih radova koji su govorili o povijesti franjevačke prisutnosti u Vukovaru i vukovarskom kraju od srednjega vijeka do danas, od duhovnog do materijalnog aspekta, od gradnje crkve i samostana početkom 18. stoljeća, preko stradanja i pustošenja u Domovinskom ratu, do poslijeratne obnove i revitalizacije samostanskog arhitektonskog, sakralnog, umjetničkog i knjižnog blaga.

– Djelujemo tek godinu dana, ali možemo već sada reći da smo kao muzej prepoznati od posjetitelja. U svega 6-7 mjeseci rada, odnosno do ove epidemije i zatvaranja svega, imali smo oko 34.000 posjeta iz Hrvatske i inozemstva. Obilježili smo prvi put i Noć muzeja – rekao je gvardijan vukovarskog samostana fra Ivica Jagodić, ujedno kustos muzeja, dodajući da je Franjevački samostan tijekom 18. stoljeća imao presudan utjecaj na razvoj školstva, kulture, obrazovanja i mnogo toga drugoga u Vukovaru.

Taj izniman interes pojašnjava činjenicom da je izloženo najdragocjenije franjevačko blago među kojima su iznimno rijetke knjige iz Hrvatske i inozemstva iz franjevačke knjižnice, inkunabule, galerija slika, skulpture, misna ruha, crkveno posuđe…

POLAGANJE VIJENACA Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

– Izloženo je ono najvrednije što imamo u samostanu s tim da je mnogo iznimno vrijednih slika, predmeta, crkvenog posuđa i drugoga nestalo tijekom agresije na Vukovar i do našeg povratka – rekao je fra Jagodić.