Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Ulaganje u infrastrukturu u Vukovarskoj gospodarskoj zoni

U vukovarskoj zoni posluju 44 tvrtke koje zapošljavaju 484 radnika

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Nastavljamo ulagati u vukovarsko gospodarstvo i Gospodarsku zonu Vukovar, rekao je gradonačelnik Ivan Penava pri obilasku radova na infrastrukturi

Do prije nekoliko godina Vukovarska gospodarska zona (VGZ) koja se prostire na 33 hektara bila je zapuštena i bez tvrtki koje posluju u njoj, a samim time i bez zaposlenih. Danas je situacija posve drukčija, zona je uređena, a na većini parcela posluju tvrtke.

Intervju Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara U gospodarstvo smo posljednjih godina ubrizgali 40 milijuna kuna

Ulaganje u infrastrukturu VGZ-a nastavlja se i dalje, a u sklopu toga gradi se i spojna cesta od Ulice Gospodarska zona do Ulice Priljevo (državna cesta D2) u Vukovaru. Riječ je o projektu vrijednom više od 3,3 milijuna kuna od čega je više od polovice osiguralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dok je preostali dio financiran sredstvima iz proračuna Grada Vukovara.

Gradnja spojne ceste

Projekt gradnje spojne ceste od Ulice Gospodarska zona do Ulice Priljevo (državna cesta D2) u Vukovaru obuhvaća gradnju prometnice površine 1476,82m² ceste, gradnju parkirališta površine 252,84 m² (18 parkirališnih mjesta i 1 za osobe s invaliditetom), 476,7m² pješačke staze te 278,46 m² biciklističke staze, rasvjetu prometnice s ukupno 9 stupova cestovne rasvjete visine 10 m sa 10 energetski učinkovitih LED svjetiljki.

Govoreći o važnosti ovoga projekta, gradonačelnik Ivan Penava, koji je obišao radove, rekao je kako se gradnjom spojne ceste te pješačke i biciklističke staze poboljšava sigurnost u prometu, dostupnost dijela VGZ-a poduzetnicima početnicima, malim i srednjim poduzećima, nezaposlenima, studentima/učenicima te ukupnom stanovništvu regije. Dodao je kako će proširenje postojeće zajedničke infrastrukture zone rezultirati privlačenjem novih investicija, jačanju poduzetništva i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u gradu Vukovaru.

Projekt koji je donio sigurniji i kvalitetniji promet Sagrađen novi nadvožnjak i kružni tok s četiri traka i postavljena nova javna rasvjeta

– Nastavljamo ulagati u vukovarsko gospodarstvo i Gospodarsku zonu Vukovar. Prije šest godina bila je popunjena 25%, a danas je zauzeto 90% zemljišta. Tada je ovdje radilo 80 ljudi, a sad ih je 484, što je povećanje više od 500%. Prije šest godina u zoni je poslovalo 7 poslovnih subjekata, a danas 44.

Nova zona u Borovu naselju?

Realizacijom ugovorenih projekata i dolaskom tvrtke Enikon Aerospace i avioindustrije, koja će rezultirati i novim zapošljavanjem, u Gospodarskoj zoni Vukovar bit će zaposleno više od 700 osoba – rekao je Penava.

Dodao je da je najveći dio planiranih radova na poboljšanju infrastrukture u zoni završen, ali i preostali će dio probati riješiti kroz fondove EU i gradski proračun. Budući da je VGZ, koji ima površinu 33 hektara, gotovo popunjen Penava je rekao da se razmišlja i o ustroju još jedne zone.

mjere OPREZA Tretmani protiv komaraca

Ona bi se, budući da je u postojećoj zoni prostor skučen i ograničen, ustrojila na području sportskog aerodroma u gradskoj četvrti Borovo naselje. Površina tog prostora dvostruko je veća u odnosu na postojeću zonu, a njegova velika prednost je što se nalazi neposredno uz željezničku prugu i rijeku Dunav.