Izbornik
Naslovnica Županije
Dobar posao u Virovitičko-poravskoj županiji

Lani otvoreno 127 novih tvrtki, najviše u jednoj godini

PROŠLE godine zabilježen je najveći broj novootvorenih tvrtki, a u prva četiri mjeseca ove godine otvoreno ih je još 47
Virovitičko-podravska županija poznata je kao županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom, a lani je on iznosio 110,810.000 eura

Gledajući od 2018., područje Virovitičko-podravske županije je lani zabilježilo najveći broj novootvorenih tvrtki u jednoj godini. Evidentirano je, naime, 127 novih tvrtki u 2022., a samo u prva četiri mjeseca ove godine njih još 47. Dio je to pozitivnih trendova koji su prezentirani u HGK – Županijskoj komori Virovitica, gdje je održana proširena sjednica Gospodarskog vijeća.

Županijske potpore
– Bilježimo i porast BDP-a, kao i broj zaposlenih osoba na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je Zlatko Pleša, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica.

Na području Virovitičko-podravske županije bilježi se i porast broja izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca. Dok je u 2021. godini bilo izdano 355 dozvola za strance, lani je ta brojka iznosila 618, a u prva četiri mjeseca ove godine izdano je čak 386 dozvola.

Istaknuto je i kako je broj nezaposlenih na području županije lani u ožujku bio 3926, a u ožujku ove godine 3722.

Virovitičko-podravska poznata je kao županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom pa je lani u robnoj razmjeni ostvareno 226,316.000 eura izvoza, dok je uvezeno robe u vrijednosti 115,506.000 eura. Ostvaren je, tako, suficit od 110,810.000 eura.

Županijske potpore prokomentirao je župan Igor Andrović.

– Najviše želimo doprinijeti proizvodnji i preradi jer to i jesu nositelji gospodarstva VPŽ, te kroz županijske mjere utjecati na veću produktivnost tvrtki ako one investiraju u novu mehanizaciju i opremu. Također ćemo poticati izlaganje i promociju na inozemnim sajmovima, što može potaknuti i izvoz domaćih proizvoda. Sve te mjere potpora mogu se prema željama poduzetnika i mijenjati, kako bi se došlo do kvalitetnijih rješenja. Ovo je možda jedan naš mali doprinos, uz onu infrastrukturu koju smo do sada napravili, ali uz doprinos potpornih institucija, gradova i općina koje rade na pripremanju poduzetničkih zona te pripremi projekata za poduzetnike, zasigurno je važan segment u nastavku pozitivnih kretanja gospodarstva. Osim toga, nadam se da će Hrvatske ceste ispoštovati obećanje da će brza cesta biti gotova za 4 godine, pa će i to znatno utjecati na BDP i sveukupan rast gospodarstva u županiji – rekao je župan Andrović.

Nova zapošljavanja
HGK Županijska komora Virovitica provela je anketu s predstavnicima 37 tvrtki s područja Virovitičko-podravske županije. Od toga, njih 62 posto je 2022. godinu poslovnu godinu označilo kao bolju od prijašnje. Inače, njih 65 posto naglasilo je kako nakon novih ulaganja planira dodatna zapošljavanja.

Nakon selekcije, odabrani su finalisti unutar svakog projektnog područja. Održano je i finale projekta 11. svibnja na Veleučilištu. Finalu su prisustvovali i predstavnici Grada Zaprešića, uključujući gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka Studenti Projektnog menadžmenta razvijali ideje Od pametnih zdravstvenih stanica do “Zelenih koraka” Udruge su za ovu godinu prijavile ukupno 56 projekata i programa iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarnog djelovanja, rada s mladima i područja djelovanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata Realiziranje ideja mladih i humanitarno djelovanje Udrugama 112.000 eura: Promoviraju humanost, dobrotu i zajedništvo MODERNA GIMNAZIJA o kojoj se govorilo desetljećima za godinu i pol bit će gotova i potpuno opremljena, a učenici se ondje očekuju školske 2024./2025. godine Projekt od 15 milijuna eura u Osijeku Za godinu i pol imat ćemo potpuno opremljenu elitnu gimnaziju. Čekamo to desetljećima