Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija, gradovi i općine sufinanciraju nadstandard hitne medicine

Liječnici su u svim timovima hitne medicine 0-24 sata

Vozila je uručio župan Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
VPŽ te svi gradovi i općine, srazmjerno broju stanovnika, uplaćuju sredstva za nadstandard hitne medicine

Hitna medicina Virovitičko-podravske županije ima 0-24 sata liječnike u svojim timovima. Još od vremena župana Tomislava Tolušića, postoji model po kojem Županija te svi gradovi i općine sudjeluju u sufinanciranju nadstandarda kako bi usluga, dostupnost i skrb bila za sve jednaka. U mreži hitne medicinske službe trenutno je po pet timova T1 i pet timova T2 za područje Virovitice i Slatine, pet timova prijavno-dojavne jedinice, jedan tim pripravnosti za općinu Voćin te po tri tima T1 i dva tima T2 za općinu Pitomača i grad Orahovicu.

Subvencije za OPG Agencija za ruralni razvoj Još dva OPG-a dobila 50% novca za svoje projekte

Pokrivene sve ispostave

– Timovima 2 u Orahovici i Pitomači pridruženi su liječnici kako bi pokrivenost timova s liječnicima bila 0-24 sata u svim ispostavama – naglašava Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Pojasnila je i model po kojem Županija godinama posebno brine za zdravlje svojih stanovnika.

– To se financira putem nadstandarda koji plaćaju sve jedinice lokalne samouprave u našoj županiji, dakle, Virovitičko-podravska županija te svi gradovi i općine srazmjerno prema broju stanovnika uplaćuju sredstva za nadstandard hitne medicine – prikazuje ona.

Slavonija će postati veliko gradilište Župan Andrović potpisao ugovor za pet projekata vrijednih 156,5 mil. Viroexpo dobiva središte, a u dvorcu niče Centar za kulturu zdravlja

Usto, Županija je ovoga ljeta predala ključeve sedam vozila Zavodu za hitnu medicinu - pet je vozila za sanitetski prijevoz i još dva za hitnu medicinsku službu. Za prvih pet vozila izdvojila je oko 1,6 milijuna kuna, dok su preostala dva vrijedna ukupno 752.000 kuna.

– Sedam vozila koja nam je županija kupila ove godine dovoljan je dokaz koliko skrbi o potrebama građana – zahvalila je ravnateljica.

Nije kraj ulaganjima

– Riječ je o ulaganjima u nova vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinu u ovoj godini od oko 2,3 milijuna kuna, a ona će sigurno doprinijeti boljim uvjetima rada liječnika, ali i većoj zdravstvenoj skrbi za naše građane. Nije ovo kraj ulaganja Županije u zdravstvo jer krenuli smo u projektiranje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu, koja bi objedinila sanitet, upravu i dojavni centar, što će u mnogome olakšati, ali i poboljšati posao djelatnika Zavoda – istaknuo je župan Igor Andrović.

U tijeku je i nabavka najnovijeg modela defibrilatora s monitorom i vanjskim srčanim stimulatorom.

Nova vozila Hitne pomoći Dodijelila Županija Nova četiri vozila Hitne pomoći Projekti iz Razvojnog sporazuma potpisani su na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Županija kao hrvatska perjanica u povlačenju novca iz EU U pet mjeseci odobreno 50 projekata od 131,8 milijuna kn