Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KBC Osijek dobio novi uređaj, ministar Kujundžić kaže:

'Liste čekanja bile su četiri mjeseca, više ih neće biti'

Novi linearni akcelerator stigao u KBC Osijek
1/12
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Novi linearni akcelerator vrijedan je 13,5 milijuna kuna. S njim bi liječenje onkoloških bolesnika u Slavoniji trebalo biti puno učinkovitije

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da je Vlada podržala ideju izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini" a Ministarstvo stoji iza potreba KBC-a kada je u pitanju nabava nove opreme.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Razgovor s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Već imamo i lokaciju za novi KBC Osijek, pristupačniju pacijentima

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, Kujundžić je rekao da je novi akcelerator veliki dobitak, ne samo za KBC već i ovaj dio Hrvatske.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

- Liste čekanja bile su i do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će de facto nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor - istaknuo je Kujundžić.

Hrvati u Vojvodini Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini 'Važno je da se Hrvati u Vojvodini više ne osjećaju zaboravljenima'

Ustvrdio je kako se radi o vrlo pozitivnom pomaku u liječenju zloćudnih bolesti, pa vjeruje da će s novim uređajem imati puno bolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika u Slavoniji. Kujundžić je ocijenio da osječki KBC nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju.

Na pitanje o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku Kujundžić je istaknuo da Vlada podržava tu "kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini". Izvori financiranja bit će dugoročni, jer je u pitanju velik novac i radit će se o stotinama milijuna eura, što će trebati tražiti iz fondova EU i državnog proračuna.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog linearnog akceleratora, jer je KBC godinama radio samo s jednim akceleratorom, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika.

- Prošla je godina za nas bila plodonosna, jer je u medicinsku opremu uloženo oko 38 milijuna kuna, ali potrebe i daje postoje. Imamo plan zanavljanja uređaja, od kojih su neki stari 18 ili 20 godina, i nadamo se da će Ministarstvo i dalje imati razumijevanja za naše potrebe - poručio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati.

- Očekujemo da će se projektna dokumentaciju raditi minimalno dvije godine, zemljište je osigurano i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da smo ga započeli i osigurali prva sredstva - kazao je Anušić.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici iznimno važan projekt za poljoprivrednike Gradit će se RDC za voće i povrće Proračun u malom Županija u službi građana Veliki značaj brošure "Proračun u malom 2019."