Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Općina Sv. Filip i Jakov pokrenula sanaciju bastiona na otoku Bapcu

Ljetnikovac obitelji De Soppe u obnovi

ljetnikovac
Foto: Općina Sveti Filip i Jakov
Od zidina izgrađenih krajem 16. st. najbolje je sačuvan njihov jugozapadni dio s bastionom te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji De Soppe

Projektom sanacije predviđaju se istražni radovi u neposrednoj okolici bastiona kao i unutar njega kako bi se pronašla podnica te originalni kameni materijal

Na Bapcu, jedinom naseljenom otočiću u arhipelagu od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna, koji je odnedavno samostalno naselje u Općini Sv. Filip i Jakov, sanirat će se bastion – ljetnikovac obitelji De Soppe.

Uspješna je bila prva biciklijada u Svetom Filipu i Jakovu Održana prva biciklijada u Sv. Filipu i Jakovu Vožnja biciklom uz pogled na srcoliki otočić Galešnjak, Vransko jezero...

Čišćenje zidova

Općina Sv. Filip i Jakov, koja je pokrenula izradu projektne dokumentacije, namjerava sanirati i zaštititi od daljnjeg propadanja ostatke bastiona kao dijela utvrđenog ljetnikovca obitelji De Soppe te ih u konačnici prezentirati kao dio kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Projektom sanacije predviđaju se istražni radovi, tj. iskopi u neposrednoj okolici bastiona kao i unutar njega kako bi se eventualno pronašla podnica te originalni kameni materijal.

Postojeći zidovi očistit će se od trave i bršljana te sanirati na način da se originalnim kamenom zazidaju urušeni dijelovi. Prema ostacima će se formirati “špalete” vrata i prozora, a prema fotografijama i pronađenim ostacima vijenca napravit će se novi vijenac djelomično od originalnog, a djelomično od novog kamena. Iznad vijenca dozidat će se još nekoliko redova kamenog zida kako bi se dale naznake kako je bastion izgledao i da se na neki način konzervira. Zidovi će se potom fugirati prateći način i boju postojećih fuga.

Sabor malih glagoljaša Sabor malih glagoljaša “Slovo rogovsko” održano deveti put

Zaštićena cjelina

Bastion se nalazi na otoku Bapcu u Pašmanskom kanalu, a ostaci utvrđenja pripadali su ljetnikovcu obitelji De Soppe. Nastanak i razvoj gospodarsko-ladanjskog sklopa kuće možemo pratiti od kraja 15. stoljeća do izgradnje zidina i mlina na kraju 16. stoljeća, a posvjedočeni su s nekoliko povijesnih dokumenata. Sačuvani ostaci arhitekture ljetnikovca sastoje se od zidom ograđenog pravokutnog prostora unutar kojeg se nalaze seoske kuće. Od zidina sagrađenih krajem 16. stoljeća najbolje je sačuvan njihov jugozapadni dio s bastionom te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji De Soppe renesansnih karakteristika.

Rješenjem Ministarstva kulture zaselak Mandići i kula Fortica na otoku Bapcu zaštićeni su kao ruralno-urbana cjelina.

mikrofon Od 1983. godine U Svetom Filipu i Jakovu - 28. Susret dalmatinskih klapa “Na vr’ sela”