Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Slavonskom Brodu održan jubilarni 10. kongres pilanara jugoistočne Europe

Loše stanje šuma, nedostatak radne snage i manjak sirovine ugrožavaju drvni sektor

1/12
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U fokusu kongresa bila je mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz fondova EU te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija i tehnoloških dostignuća

Sektor primarne prerade drva nastavio je uspješnu tradiciju organizacije središnjeg skupa u jugoistočnoj Europi. Jubilarni deseti put u Slavonskom Brodu okupili su se predstavnici pilanske industrije, šumarstva, vodeći proizvođači i drugi sudionici na Kongresu pilanara jugoistočne Europe.

Prijam za vrhunsku brodsku kanuisticu Vanesa osma na svijetu, idući cilj – Olimpijske igre!

Podupire ih i Županija

Ovogodišnji skup u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, Centra za ulaganje “Ininvest” te informativnog glasila drvoprerađivačkog sektora “Drvo & namještaj” održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao i Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, koja već niz godina prati i podupire ovo događanje.

– Poslije metaloprerađivačke industrije, drvna i drvoprerađivačka industrija druga je najvažnija gospodarska grana u našoj županiji. Imamo puno dobrih i uspješnih malih i srednjih tvrtki koje se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja te su izvozno orijentirane. Bogati smo i šumama pa nije slučajnost da su Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija domaćini ovog skupa koji okuplja struku iz zemalja okruženja i zemalja Europe gdje se raspravlja o trenutačnom stanju u pilanarstvu, ali i nekim drugim temama poput bolesti šuma koje ugrožavaju drvni sektor – rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

HODATON Alternativni oblici kretanja su dobri, potrebni, zdravi i ne zagađuju okoliš

U fokusu kongresa koji je okupio tristotinjak sudionika iz raznih dijelova Europe bila je mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz fondova EU te osiguranje konkurentnosti uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije.

Direktna konkurencija

Loše stanje šuma, bolesti i požari još se u tolikoj mjeri ne osjećaju na industriji, ali tu su drugi problemi poput nedostatka radne snage.

– Mnogo kolega uvozi radnike iz Ukrajine, Indije, Bosne, Srbije i drugih zemalja.

Radovi na rekonstrukciji i uređenju užeg središta Sibinja DEVET MILIJUNA KUNA VRIJEDAN PROJEKT Pogledajte kako napreduju radovi na rekonstrukciji i uređenju užeg središta Sibinja

Svatko koristi kvote, jer radne snage nema. Poznato je da zapadna Europa traži radnike i sirovinu, oni su nam direktna konkurencija i nije se jednostavno boriti s njima – istaknuo je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK.