Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Suradnja Vukovara i Mađarske na radost najmlađih sugrađana

Mađarska vlada financirala gradnju i opremanje igrališta u Park-šumi Adica

1/2
Foto: Branimir Bradarić
U Hrvatskoj planiramo otvoriti pet dječjih igrališta od kojih smo prvo otvorili ovdje u Vukovaru – rekla je Judit Szabo

U vukovarskoj Park šumi Adica, koju građani često nazivaju i plućima grada, otvoreno je dječje igralište čiju je gradnju i opremanje financirala mađarska Vlada i to u okviru Programa razvoja vrtića u Karpatskom bazenu.

Načelnica Odjela za mađarske zajednice u inozemstvu u uredu premijera Mađarske Judit Szabo pojasnila je kako je u realizaciji projekta, uz Vladu Republike Mađarske i Grad Vukovar, sudjelovao i Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika.
Rekla je i da njezin ured od 2016. godine podupire program obnove vrtića u Karpatskom bazenu kako bi pomogli djeci i mladim roditeljima u zemljama koje graniče s Mađarskom i u kojima žive Mađari.

djeca i mladi dosta razgovaraju s nepoznatim osobama Zabrinjujući rezultati istraživanja o ponašanju mladih na internetu

Zahvala vlastima

– Za taj projekt osigurali smo 38 milijardi forinti kojima smo obnovili ili sagradili 150 vrtića i jaslica te na različite načine pomogli još 200-injak institucija. U Hrvatskoj smo obnovili sedam dječjih vrtića, a planiramo otvoriti pet dječjih igrališta od kojih smo prvo otvorili ovdje u Vukovaru – rekla je Szabo dodajući kako zahvaljuje vukovarskim gradskim vlastima za pomoć u ishođenju potrebnih dozvola te općenito odnos prema ovom projektu.

Zahvalila je i na tome što Grad Vukovar pomaže pripadnicima mađarske nacionalne manjine. Za svu potrebnu dokumentaciju, izvođenje radova kao i postavljanje igrala za igralište u Adici osigurano je 80.000 kuna.

– Iako je mađarska nacionalna manjina u Vukovaru brojčano mala, odazivamo se svim gradskim manifestacijama i nastojimo dati svoj doprinos zajednici u kojoj živimo. Zahvalni smo svojoj matičnoj zemlji na ovom projektu jer u Vukovaru nemamo vrtić ni školu na mađarskom jeziku i svoj jezik i kulturu njegujemo samo u našoj maloj udruzi. Posebno me raduje što je dječje igralište postavljeno u Adici i što će ga koristiti sva djeca bez obzira na nacionalnost – rekla je predsjednica Udruge Mađara Grada Vukovara Rozalija Jakumetović ističući kako joj je posebno drago što je dječje igralište otvoreno baš na rođendan udruge koja slavi 10 godina rada.

Međunarodni dan djeteta u Vukovaru djeca Obilježen Međunarodni tjedan djeteta

Doprinos zajednici

Podsjetila je i na to da Udruga Mađara Grada Vukovara ima odličnu suradnju s Gradom Vukovarom te naglasila da se odazivaju svim manifestacijama pa i tako pokušavaju dati doprinos zajednici u kojoj žive.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček ukazao je na dobru suradnju Grada i ove udruge napominjući kako u Vukovaru živi oko 350 Mađara od kojih su polovina članovi ove Udruge.

– Vjerujem da će naši najmlađi sugrađani čuvati ovo igralište i da će ovakvih i sličnih projekata biti još na radost svih nas – rekao je Pavliček.

11. Etno sajam u Vukovaru Održan 11. Etno sajam u Vukovaru 'To su najzdraviji proizvodi koji bi se trebali naći u svakom kućanstvu'