Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Tradicionalna hiža u srcu Međimurja postala jedinstveni edukacijsko-istraživački centar i prostor za umjetnike

Matulov grunt u blizini Bedekovićevih graba postao nova turistička atrakcija

Matulov grunt
Foto: Međimurska županija
U rekonstrukciju i opremanje uloženo je 1.950.000 kuna, kao dio šireg projekta

U Međimurju se leptiri nazivaju matuli, a ondje se nalazi obnovljeni Matulov grunt u selu Frkanovcu. Zahvaljujući projektu "Med dvemi vodami" tradicionalna međimurska hiža postaje Edukacijsko-istraživački centar te se ondje interpretiraju zaštićene vrste leptira, a postaje i privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače.

REKONSTRUKCIJA I REVITALIZACIJA Kreće opremanje Riznice Međimurja u Starom gradu

Očuvanje bioraznolikosti

Odlukom Skupštine Međimurske županije 2002. godine, 13 hektara doline potoka Plešivica na području općine Sveti Juraj na Bregu proglašeno je spomenikom prirode jer na području poznatijem kao Bedekovićeve grabe raste čak 81 biljna vrsta i postoje 63 vrste danjih leptira, uključujući i dvije vrste ugroženoga leptira – velikoga livadnog plavca i zagasitoga livadnog plavca.

Kako je za opstanak tih ugroženih vrsta od presudne važnosti tradicijska aktivnost poput ručne košnje, u očuvanje bioraznolikosti aktivno su se uključile Međimurska županija i Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, pa su uz pomoć Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine sveti Martin na Muri osmislile projekt "Med dvemi vodami" vrijedan 12 milijuna kuna. Zahvaljujući tome, lani su otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza Svetomartinska Mura. Projekt sufinanciran sredstvima EU priveden je kraju završetkom radova i opremanjem treće lokacije, Matulovog grunta u Frkanovcu, koji se nalazi nedaleko od Bedekovićevih graba.

Obnova ekološke raznolikosti U sklopu projektu Eco bridge park u bivšoj vojarni i perivoj će se zazeleniti

Za buduće generacije

Matulov grunt je obnovljena tradicionalna međimurska hiža u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova kakav se rijetko može naći u Hrvatskoj smješten je edukacijsko-istraživački centar. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je 1,950.000 kuna. Međimurska županija kao vlasnik objekta stavila ga je u javnu funkciju, a župan Matija Posavec Matulov grunt dao je na korištenje Međimurskoj prirodi.

– Ovu smo staru hižu spasili od propadanja i udahnuli joj novi život te smo za buduće generacije sačuvali i ostavili prirodne vrijednosti Međimurja kojima smo dali dodanu vrijednost. Matulov grunt i projekt "Med dvemi vodami" još jedan su primjer odlične suradnje među županijskim institucijama i ustanovama, a zahvaljujući tome Međimurje opravdava titulu najbolje kontinentalne turističke destinacije – rekao je župan Posavec. Matulov grunt zamišljen je i kao rezidencija za umjetnike i istraživače, a prva službena suradnja uspostavljena je već prilikom otvorenja. Članovi Društva hrvatskih književnika, udruženja sa stoljetnom tradicijom koje okuplja više od 500-tinjak književnika, ostali su oduševljeni viđenim.