Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obnova ekološke raznolikosti

U sklopu projektu Eco bridge park u bivšoj vojarni i perivoj će se zazeleniti

1/3
Foto: Međimurska županija
Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području i povezane su rijekama

Obnova ekološke raznolikosti u pograničnom području Međimurske županije i mađarske županije Zala, puni je naziv projekta u okviru kojeg će se obnoviti i urediti i Perivoj Zrinski te park u Centru znanja na prostoru bivše vojarne u Čakovcu.

POSJETIO DRŽAVNI VRH Nova zgrada pedijatrije Doma zdravlja omogućava bolju zdravstvenu zaštitu najmlađih pacijenata

Prirodne znamenitosti

Dvogodišnji projekt skraćena naziva Eco bridge vrijedan je 1,4 milijuna eura, vodeći partner je Grad, a partneri su Međimurska županija, Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, Grad Letenje i Nacionalni park Balaton. Perivoj Zrinski je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture 45 godina, a sad će mu se vratiti stari sjaj. Uklonit će se dotrajala i bolesna stabla i posaditi mlado drveće i grmlje, uredit će se staze, zamijeniti klupe, postaviti uređaji za mjerenje kvalitete zraka i drugo. Međimurska županija se uključila zbog važnosti prirodnih znamenitosti i raznolikosti.

– Zahvaljujući projektu, provest će se revitalizacija parka u Centru znanja, uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike. Uredit će se nove pješačke staze, zasaditi novo zelenilo i cvijeće. Prostor će se opremiti urbanom opremom, vodeći pri tome računa o sinergiji s biljnim i životinjskim svijetom na tom području pa je tako važno napomenuti da će primjerice javna rasvjeta biti prilagođene jačine svjetla, s prilagođenim ciklusima gašenja i paljenja, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, a da se na taj način ne ulazi preagresivno u prostor u kojem obitavaju ptice, da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito – kažu u Županiji.

U projektni dio Međimurske županije uložit će se 442.840 eura, od čega će sama Županija izdvojiti 66.426 eura.

– Cilj projekta je poboljšanje prirodnih staništa ptica u pograničnom području. Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. Čak četvrtina površine Međimurja nalazi se u zaštićenom području Regionalnog parka Mura – Drava, a fokus je na stabilnosti lokalnih ekosustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica – pojašnjavaju.

VRIJEDNOST RADOVA 2,6 MILIJUNA KUNA Završni radovi na modernizaciji ceste u Samarici

Promatranje ptica

Javna ustanova Međimurska priroda odredit će područja pogodnih za promatranje ptica, organizirati treninge prepoznavanja ptica za 20 osoba, nabaviti opremu za promatranje ptica, nabaviti kućice i nastambe za divlje životinje, predstaviti knjige o važnosti parkova za urbani ekosustav... Uspostavit će se i prekogranični sustav praćenja broja ptica. U planu je, kako je najavljeno, stručna konferencija o upravljačkim iskustvima između mađarsko-hrvatskih stručnjaka u zaštiti prirode.