Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Međimurje na putu da postane prva bioregija u Hrvatskoj

NOVO priznanje nakon što je Međimurje dobilo tri nagrade EDEN za izvrsnost u turizmu, Eco label certifikat i priznanju Green Destination za održivi turizam, koje je dobila četvrta u svijetu i jedina u Hrvatskoj
1/2
Foto: Međimurska županija
Potpisano je pismo namjere za osnivanje organskog distrikta i prijam u članstvo svjetske organizacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede

Međimurska županija prva je u Hrvatskoj pozvana u članstvo svjetske asocijacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede. Bit će to još jedno veliko priznanje nakon što je Međimurje dobilo tri nagrade EDEN za izvrsnost u turizmu, Eco label certifikat i priznanju Green Destination za održivi turizam, koje je dobila četvrta u svijetu i jedina u Hrvatskoj.

Protiv nepovoljnih utjecaja

– Ovom inicijativom Međimurska županija našu će zemlju povesti dalje u zelenu tranziciju putem koji osigurava sigurnu, zdravu hranu, darujući snažan vjetar u leđa našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a lančano i turizmu – kažu u Međimurskoj županiji. U Čakovcu je potpisano pismo namjere za osnivanje organskog distrikta u Međimurju, čime se otvara proces certificiranja. Trenutačno u Europi i na području Mediterana djeluju 63 organska distrikta, a deset ih je u razvoju.

– Uspostava organskog distrikta u našoj Županiji omogućit će razvoj alata kojima ćemo se suprotstaviti nepovoljnim utjecajima klimatskih promjena na zdravlje ljudi, proizvodnju i sigurnost hrane te bioraznolikost. Formiranjem takve organizacije potaknut će se suradnja javnih tijela, organskih farmi, udruga, sveučilišta, istraživačkih centara i centara za obuku te drugih srodnih organizacija, dok proizvodi koji proizlaze iz takve veze postaju kulturna baština i lokalni identitet. Iskustvo uspostave organskih distrikta pokazalo je visoku efikasnost u povećanju kvalitete života u ruralnim područjima, uz povećavanje mogućnosti zapošljavanja te aktivnog uključivanja mladih u ekološku tranziciju – pojašnjavaju.

Župan Matija Posavec rekao je da je kontinuirana briga, promišljanje i uspostavljanje održivih modela dovela od ovog novog iskoraka.

– Naši dosezi traže da budemo još inovativniji, osobito u sferi održivog razvoja jer je to neminovan smjer i jedini pravi put. Uspostavom organske regije objedinit ćemo sve naše ustanove i centre u zajedničkom promišljanju budućnosti i kreiranju odgovora na izazove – rekao je župan i podsjetio da je tu rođen dr. Rudolf Steiner, otac biodinamičke poljoprivrede.

Nema druge opcije

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec smatra da Međimurska županija ima sve preduvjete za uspješno certificiranje bioregije te da svijet druge razvojne opcije zapravo i nema. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula rekao je će proces biti investicija svih dionika uključenih u zelenu tranziciju te održivost poljoprivredne proizvodnje.

– Moramo poticati kratke lance opskrbe hranom te finalizaciju proizvoda naših OPG-ova u službi razvoja turizma, ali i cjelovitog razvoja kraja – kazao je Grula. Salvatore Basile, direktor međunarodne mreže biodistrikta, izrazio je zadovoljstvo što se konferencija održava u regiji koja ima certifikat Green Destination.

– Koncept bioregije temelji se upravo na razvoju održivog turizma – istaknuo je. Ministarstvo poljoprivrede podržalo je inicijativu o osnivanju prve bioregije u Hrvatskoj. Među potpisnicima inicijative su i LAG-ovi, HPK, Agronomski fakultet, Duga, MEV...

Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći pružiti smještaj prema najvišim standardima Novi Centar za starije osobe u Nedelišću Centar će imati 61 sobu za starije i bolesne osobe Osim svečane akademiji u Prelogu, koji je drugi put bio domaćin ove manifestacije, najatraktivniji program odvijao se uz obalu akumulacijskog jezera, a sudjelovali policajci, vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, Crvenog križa i carine Međimurska županija Sajmom sigurnosti i prevencije povezali se sa zajednicom kojoj služe OVAJ USPJEH još je jedna potvrda o razvijenom ribolovu u Međimurskoj županiji Prijam za Saru Strbad, Marijanu Mutak i Sanju Oreški Tri članice reprezentacije vratile se sa zlatom sa Svjetskog prvenstva