Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Čazma osigurao zemljište

Meteorološka postaja u Cerini na poligonu

Čazma
Foto: Grad Čazma
Nova automatska postaja najviše će koristiti poljoprivrednicima

Automatska meteorološka postaja stiže u Grad Čazmu koji, za razliku od većine drugih gradove i naselja, do sada nije imao sustavno meteorološko mjerenje. Za nekoliko mjeseci smjestit će se upravo jedna takva postaja u Cerini te je zemljište za nju osigurao Grad Čazma.

Čazma ubuduće odvoz otpada u Johovaču u Garešnici Zatvara se odlagalište otpada Bukovina

Sredstva za njezinu nabavu osigurat će Državni hidrometerološki zavod iz fondova EU, a Grad je trenutačno u fazi sklapanja ugovora s DHMZ-om.

– Riječ je o ugovoru o osnivanju prava služnosti radi postavljanja automatske meteorološke postaje u Čazmi. Konkretno, bit će smještena u Cerini na vatrogasnom poligonu. Ona će služiti za mjerenje vjetra temperatura i oborina, a posebno će biti od koristi poljoprivrednicima i voćarima kod izračuna statističkih modela vremenskih prilika – objašnjava gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Sastanak u Čazmi sastanak predstavnika grada i hrvatskih voda Vodoopskrbu ima svih 36 čazmanskih naselja

Sustav se sastoji od automatske meteorološke postaje koja uz standardne parametre stanja zraka mjeri tlak, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, UV indeks, solarno zračenje, isparavanje iz tla i slično. Tim projektom građani Čazme i okolice dobit će realne meteorološke podatke koji će im biti dostupni 24 sata dnevno. Kao što je naveo gradonačelnik Pirak, riječ je o poljoprivrednom kraju čiji građani ponekad ovise o točnim meteorološkim mjerenjima te će njima nova automatska postaja najviše koristiti kako bi zaštitili usjev od tuče, mraza i ostalih prirodnih nepogoda pa mnogi od njih iščekuju što skorije postavljanje postaje.

Dječji vrtić Pčelica sufinanciran projekt Od 1. siječnja vrtić 'Pčelica' u Čazmi radi do 21 sat