Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ubuduće odvoz otpada u Johovaču u Garešnici

Zatvara se odlagalište otpada Bukovina

Čazma
Foto: Grad Čazma
Sanacija odlagališta će se sto posto financirati novcem iz fondova EU

Uskoro se zatvara odlagalište otpada Bukovina na području Čazme, koje postoji od 1986. godine. Odlagalište otpada prostire se na površini od oko 1,7 hektara.

Sastanak u Čazmi sastanak predstavnika grada i hrvatskih voda Vodoopskrbu ima svih 36 čazmanskih naselja

– Zatvorit ćemo odlagalište, to je dobro, bit ćemo ekološko čist grad jer nećemo imati odlagalište otpada na našem području, ali to će se smeće morati zbrinuti na nekom drugom odlagalištu. Dogovorili smo se da se ono zbrine u Johovači u Garešnici. Sanacija će se sto posto financirati sredstvima fondova EU nakon što se dokumentacija kompletira. Neku dokumentaciju za sanaciju odlagališta Bukovina već imamo, samo je još treba dovršiti. Potrebna je korekcija građevinske dozvole i nakon toga ćemo dobiti novac u punom iznosu za zatvaranje odlagališta – objasnio je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Grad Čazma odlagalište je saniralo već nekoliko puta, odnosno već se niz godina saniraju se divlja odlagališta u tamošnjim šumama. Također, postoji i odvoz glomaznog otpada jednom mjesečno, što građane ništa ne košta, a to ostaje na snazi.

Dječji vrtić Pčelica sufinanciran projekt Od 1. siječnja vrtić 'Pčelica' u Čazmi radi do 21 sat

– Vjerojatno će doći do korekcije računa jer smo se već usuglasili da ni jedno naše naselje ni prostor oko naših naselja ne želi imati odlagalište komunalnog otpada. Mislim da je to i dobro, ne može svaki grad ili selo imati svoje odlagalište komunalnog otpada. U jednom dijelu će doći do povišenja cijene, a vjerujem da to neće biti puno.

Na tom se izračunu radi, obavijestit ćemo naše građane na koji će to način biti, ali naravno da ćemo dobiti bolji standard. Ove godine odlagalište će biti zatvoreno – kazao je gradonačelnik Dinko Pirak. 

Nakon čitanja zapovijedi, starješina poruči mladima da se uhvate u kolo i zaplešu Dodijeljene tradicionalne godišnje nagrade za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Čazmanska 'Zapovijed pod lipom' jednostavno je – Simply the best