Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Službeno otvoren kolno-pješački most preko vodotoka Čađavice u Gornjem Miholjcu

Mještani će od sada brže i sigurnije do škole, trgovine, autobusa...

Foto: Mihaela Feldi
Vrijednost radova je više od 700.000 kuna, od čega su bespovratna sredstva 150.000 kuna

U slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu službeno je pušten u promet kolno-pješački most preko vodotoka Čađavice čijom je gradnjom ponovno izravno spojen dio sela zvan Baranja s ostatkom naselja kroz odvojak Ulice kneza Domagoja te je omogućen brži i sigurniji pristup mještanima do škole, trgovine, autobusnog stajališta i ostalih sadržaja u središtu naselja.

REKONSTRUKCIJA CESTE Uređenje županijske ceste Plesmo – Stara Subocka

Značajna ulaganja

– Realizacijom ovoga projekta nastavljena su ulaganja u poboljšanje uvjeta stanovanja i poljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima slatinskog kraja – naglasio je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Na ovom je mjestu nekada bio stari drveni most koji su mještani koristili za brži dolazak do svojih domova, a neki poljoprivrednici tuda su prolazili kako bi došli do svojih njiva. Zbog dotrajalosti drvene konstrukcije i izuzetno lošeg stanja, most je postao neupotrebljiv za kolni promet pa je prije 14 godina službeno zatvoren za promet, no mještani su ga i dalje na vlastitu odgovornost prelazili pješice kako bi si skratili put. To su mogli sve do 2018., kada ga je srušio snažan nalet vode u vodotoku Čađavica.

Upravo te godine Grad Slatina odlučio je izaći u susret potrebama mještana te je pokrenut projekt gradnje armiranobetonskog mosta za koji je projektnu dokumentaciju izradio Ured ovlaštenog inženjera Željka Šaponje, dok je u svibnju 2019. godine dobivena građevinska dozvola.

Grad Našice uspješan u povlačenju EU sredstava Od obnove dvoraca i trgova do rekonstrukcije zgrade mrtvačnice

Radove je prošle godine izvela Cestogradnja d.o.o. iz Slatine, a njihova ukupna vrijednost iznosila je više od 700.000 kuna. Za gradnju mosta osigurana su bespovratna sredstva od 150.000 kuna putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina, dok je preostali iznos nešto veći od 550.000 kuna osigurao Grad Slatina u svom proračunu. Most je širine tri metra, raspona 15,5 metara i duljine 23 metra.

Naselje od 180 žitelja

– Preporučio bih da se mještani pridržavaju gabarita te osim osobnim vozilima i manjim poljoprivrednim strojevima ne prelaze most teškom mehanizacijom kako se ne bi preopteretio i oštetio jer bi se u tom slučaju mogao nadalje koristiti samo za pješake, bicikliste i motoriste – poručio je gradonačelnik Ostrošić.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Gornji Miholjac Željko Kolinger zahvalio je Gradu Slatini na ulaganju u gradnju mosta koji su mještani priželjkivali dugi niz godina.

SURADNJA LUDBREGA Uz pomoć europskih fondova do prvih autobusa s pogonom na hidrogen, građanima jeftiniji prijevoz

– Od sada će četiri obitelji s desetak žitelja koji žive u tzv. Baranji biti povezani sa središtem mjesta gdje su do sada morali ići okolnim makadamskim putem koji je stvarao poteškoće tijekom kišnih razdoblja i osobito zimi. Vjerujem da ćemo u suradnji s Gradom Slatinom naći način da se asfaltira dionica od oko 400 metara do kuća u “Baranji”, čime bi cijelo naselje, u kojem trenutačno živi oko 180 žitelja, bilo pokriveno adekvatnim kolnikom – rekao je Kolinger.