Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Albert Gajšak

Mladi karlovački intelektualac pokrenuo novi projekt

Albert Gajšak s novim proizvodom Makerphoneom
1/14
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ovoga je puta riječ je o mobitelu koji se mora sastaviti, ali i programirati softver za njega nakon čega se dobiva potpuno funkcionalni mobitel

Kao što nam je i najavio, nakon uspješnog izuma Makerbuina, igrače konzole koju kupac i vlasnik mora sam sastaviti da bi na njemu igrao igrice, pa tako i naučiti nešto o elektronici, mladi je karlovački intelektualac Albert Gajšak pokrenuo novi projekt.

Već neko vrijeme pripremao je MAKERphone koji je sada završio i dao ga u prodaju. I to, kao i u slučaju MAKERbuina, na Kickstarter kampanju. MAKERphone pojavio je u kampanji 10. listopada, na njegov 20-i rođendan, s ciljem da prikupi 15.000 dolara. No, nije prošao niti dan, trebalo je nepunih osam sati da se taj cilj i ostvari.

Podsjetimo, za MAKERbuino Gajšak je postavio cilj od 10.000 dolara, da bi na kraju svojom idejom oduševio svijet i zaradio 100.000 dolara. U slučaju MAKERphonea, očito, samo je nebo granica, tako da postoji mogućnost da ovoga puta dobije i znatno veći iznos u kampanji.

Ovoga je puta riječ je o mobitelu koji se mora sastaviti, ali i programirati softver za njega nakon čega se dobiva potpuno funkcionalni mobitel. I ovoga puta, kaže Gajšak, naglasak je na edukaciju, na učenje, na to da se vlasnika nauči osnove elektronike, lemljenja te osnove programiranja, te da se, i prije razgovaranja na mobitel, njime vlasnik zabavi.

karlovac 'Već 30 godina održavam sat na crkvi Presvetog Trojstva'

- Ciljana dobna skupina MAKERphonea je za svu djecu stariju od 11 godina te naravno za odrasle, a potrebno vrijeme spajanja je oko seadm sati, ovisno o tome koliko je tko vješt u tome, a sve što je potrebno da se sastavi MAKERphone je osnovni alat koji dolazi u paketu, interes i naravno starst za tehnologijom.

Ovaj telefon ima mogućnost instaliranja više programskih jezika; za djecu, te nešto zahtjevniji, za znalce – poručuje Karlovčanin Albert Gajšak koji je i vlasnik tvrtke CircuitMess u Karlovcu gdje proizvodi MAKERbuino, igraču konzolu koju je predstavio i u Las Vegasu, a sada i MAKERphone.

Zaposlio je sedam djelatnika, uglavnom mladih ljudi iz Karlovca i Zagreba, a svjestan je da će, za proizvodnju mobitela trebati zaposliti još ljudi, obzirom da je riječ o zahtjevnijem proizvodu.

Aquatika Jedinstvena na JI tržištu Europe Karlovačka Aquatika dobila prestižnu nagradu

S njegovim novim uređajem, 'uradi sam' telefonom može se telefonirati, slati poruke, igrati igrice, a može se čak pristupiti i internetu. Cijena kompleta za najbrže iznosi 89 dolara, dok je cijena modela s alatom za sastavljanje 119 dolara.

Iako je Gajšak sakupio potrebnih 15.000 dolara za pokretanje proizvodnje, a kupci svoj MAKERphone mogu na adresama očekivati u ožujku iduće godine kada planira prve isporuke, kampanja je otvorena do 22. studenog do kada zainteresirani mogu uplaćivati svoje donacije Gajšakovoj tvrtki za novi svjetski zanimljiv proizvod iz Karlovca.

Zaklada Ana Rukavina Zaklada Ana Rukavina u Karlovcu Upisano još 55 Karlovčana