Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Apsolutna dominacija

Mladi požeški glazbenici pomeli konkurenciju i osvojili tri Grand Prixa na festivalu u Subotici

Foto: glazbena-skola-pozega.hr
Uspjeh za pamćenje polučio je Dominik Milošević, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole, koji je jedini među svim solistima osvojio maksimalnih 100 bodova u regularnom dijelu natjecanja

Sjajan rezultat ostvarili su mladi požeški glazbenici na 6. međunarodnom festivalu tamburaša solista i komornih sastava u Subotici. Na natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola u kategorijama solista prim/bisernica i basprim/brač Požežani su briljirali i osvojili čak šest prvih nagrada.

Svjetski dan kazališta Izložba panoa i fotografija u čast Slavice Jelić

Poseban uspjeh

Za Grand Prix natjecalo se troje najbolje ocijenjenih kandidata u regularnom dijelu natjecanja, a učenica četvrtog razreda Antea Glavaš svoj je pehar preuzela potpuno preplavljena emocijama.

Dominaciju su Požežani potvrdili kada su na pozornicu izišli učenici srednjih glazbenih škola i studenti akademija u kategorijama solista prim/bisernica i basprim/brač te komornih sastava. Uspjeh za pamćenje polučio je Dominik Milošević, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole, koji je jedini među svim solistima osvojio maksimalnih 100 bodova u regularnom dijelu natjecanja. Konkurenciju je Dominik pomeo osvojivši i Grand Prix za izvedbu Varijacija na temu Mar Djandja. Dominaciju je zaključio Komorni sastav osvajanjem i trećeg Grand Prixa za Požegu.

Na natjecanje je ove godine pristiglo 28 uzoraka iz četiri slavonske županije Šesta Sarmijada Požežani uživali u kušanju 28 slasnih domaćih sarmi

– Znamo da imamo sjajne glazbenike, ali moram priznati da ni sami nismo očekivali baš takvu dominaciju. Za nas je ovo poseban uspjeh samim tim što se već niz godina razvijamo kao centar tamburaša. Ponosni smo jer smo osvojili sve što je bilo moguće osvojiti, dokazavši time svoj rad i kvalitetu koju razvijamo od samog početka– rekao je ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević.

Tambura sve zastupljenija

On je napomenuo i to da požeška glazbena škola ima osam nastavnika tambure, što je najviše u Hrvatskoj, istaknuvši pritom kontinuiran rad na popularizaciji tamburaške glazbe.

– Prije dvadesetak godina tambura je uglavnom bila zastupljena u zabavnoj i popularnoj glazbi, a sada je sve prisutnija i u školama. To više nije tako mlada disciplina, jer se razvija na svim natjecanjima na državnoj i međunarodnoj razini. Zasluge za to dijelom idu i mom prethodniku na mjestu ravnatelja, tamburašu koji je dugo godina izuzetno puno vremena posvećivao upravo razvijanju tog instrumenta u umjetničkom smislu – istaknuo je Kovačević. Natjecanje je održano u Muzičkoj školi u Subotici u suorganizaciji Glazbene škole Požega, Muzičke akademije u Zagrebu te Hrvatske glazbene udruge “Festival bunjevački pisama”.

Proslava Grgureva na Požeškoj gori Požežani i njihovi gosti uživali u bogatoj slavonskoj trpezi, izvrsnoj kapljici, pjesmi i šetnji vinogradima Javni poziv požeškim poduzetnicima i obrtnicima Poticaji za zapošljavanje i poduzetništvo