Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
VRIJEME ZA GABLEC

Mladi Virani na skijanju u Češkoj

Foto: Vir
Iz godine u godinu ponavlja se ta priča zahvaljujući ljubaznosti domaćina iz prijateljskog Oslavanyja

Već deset godina svaka nova generacija virskih osnovnoškolaca sa svojim roditeljima i instruktorima uživa na snježnim padinama Jonas parka u Češkoj Republici. Riječ je o zimovalištu i rekreacijskom kompleksu u općini Ostružná, šezdesetak kilometara od središta regije i grada Olomouca, gdje se mladi Virani uče osnovama skijanja. Iz godine u godinu ponavlja se ta priča zahvaljujući ljubaznosti domaćina iz prijateljskog Oslavanyja, izvijestili su nas iz virske uprave.

Nagradu je Petru Gorši uručio Stipe Pletikosa NAGRADA VIRSKOM STRIJELCU Petar Gorša najbolji je sportaš Dalmacije

– Naša djeca i njihovi roditelji proteklih su deset godina bili fenomenalni suputnici, ali prije svega prijatelji i pravo društvo. Bilo je u tom vremenu smijeha i suza, veselja i tuge te svega ostaloga što se moglo pripremiti i doživjeti – kaže Mate Kapović, voditelj zimovanja i organizator tradicionalnog odlaska Virana u češku Ostružnu za Virski list. Sve je počelo, kako se navodi, nakon uspostave prijateljskih odnosa Općine Vir i Mestá Oslavany, kada je dogovoreno kako će mladi Virani zimovanje provoditi na padinama kod Ostružná, dok će mladi Česi ljetovanja provoditi na otoku Viru. Deset godina kasnije priča još uvijek traje.

Općina Vir na milanskom turističkom sajmu Veliki Fabio Capello posjetio virski štand

– Najljepše od svega je druženje s našim prijateljima, ali i činjenica kako je tijekom tih deset godina više stotina virske djece i nekoliko desetaka roditelja koji su bili u pratnji, iskoristilo mogućnost sedmodnevnih izleta kako bi naučili osnove skijanja u ambijentu realnih zimskih uvjeta. Pored toga, naši su nam prijatelji iz Češke omogućili da posjetimo i upoznamo brojne znamenitosti šireg područja našeg skijaškog odredišta – dodaje Kapović za Virski list. Mladi Česi na Vir dolaze 27. lipnja.