Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održan Zadar MTB Cross Country Race koji se vozio od Petrčana do Vira

Mladom Vodičaninu Fržopu druga pobjeda, Barišić iz Šibenika najbolja među ženama

1/3
Foto: Općina Vir
Vraćam se sljedeće godine po treći uzastopni naslov, poručio je pobjednik Roko Fržop

U sklopu Zadar Outdoor festivala održan je drugi MTB Cross Country Race od Kraljevskih vinograda u Petrčanima do otoka Vira. Suorganizator je bila destinacijska kompanija Vir turizam.

Demografski skok na otoku koji sad ima 4780 stanovnika Do popisa 2021. na Viru će živjeti više od 5000 ljudi

– Ulazak prvog brdskog biciklista na cilj nakon 34 prijeđena kilometra od Kraljevskih vinograda u Petrčanima do otoka Vira bio je istovjetan prošlogodišnjem: mladi Vodičanin Roko Fržop značajno je podignuo ruke u znak pobjede – bio je to njegov drugi uzastopni trijumf na Zadar MTB Cross Country Race – izvijestili su nas o rezultatima vrhunske sportske manifestacije iz virske lokalne uprave.

– Po prilici sam u sličnom ili nešto slabijem ostvarenom vremenu od prošlogodišnjeg jer sam ove godine na utrku došao u znatno slabijoj formi. Nisam odradio pripreme – kazao je za Virski list Fržop koji je sponzorsku Red Bull ciljnu vrpcu na Viru prošao u vremenu 1:06.00, odnosno 11 sekundi slabije od vlastitog prošlogodišnjeg rekorda. Zaostatak drugoplasiranog i trećeplasiranog Marina Zorice (1:07.07) i Hrvoja Mudrovića (1:07.08) za Fržopom bio je, kako navode s Vira, zato znatno manji nego na utrci iz 2018. kada su ostale bicikliste u poretku, nakon prolaska Vodičanina, tražili GPS-om po virskim naseljima.

Najveća prvosvibanjska fešta u Zadarskoj županiji okupila tisuće ljudi Ujutro se slavilo uz fažol, a navečer se feštalo uz legendarnog Milu Hrnića

“Ma kamilica od utrke”

– Konkurencija je ove godine bila žešća pa je utrka bila uzbudljivija. Zadovoljan sam pobjedom, a dojam je isti kao prošlogodišnji. Staza je lijepa i na jednom dijelu izrazito zahtjevna, ali sam je uspješno odradio. Vraćam se sljedeće godine po treći uzastopni naslov – bio je inspiriran Vodičanin nakon pobjede na stazi koja se, kako izvještavaju Virani, odrađivala po cesti, šljunku, pijesku i zemlji. Još više entuzijazma pokazala je pak pobjednica zadarskog MTB-a Tanja Barišić iz Šibenika, koja je utrku završila kao 14. u cilju s konačnih 1:16.06, ali kao najbolja i najbrža u konkurenciji biciklistica.

– Ma kakav umor! Za mene je ovo kamilica od utrke – sijala je dobrom energijom Barišić. Nakon što je dočekala ostale dvije konkurentice za postolja kako bi pozirala za MTB vječnost – drugoplasiranu Marinu Kaziju (1:19:34) i treću u poretku Silviju Orlović (1:25:51) – Šibenka je ponudila dodatak. Prvo je istaknula o utrci: “Bila je dobra utrka, svidjela mi se.” Potom i o tetovažama koje krase njezin vrat:

– To su tri životna kruga ili stepeništa. Prva tetovaža posvećena je obrazovanju, druga predstavlja mukotrpan i tegoban rad koji slijedi nakon toga, a treća penziju ako je dočekam – duhovito je objasnila.

Domjenak za prijatelje Općine Vir 'Prije 15 godina bili smo u dugovima a sad smo primjera drugima'

Sudjelovala 43 biciklista

– U konkurenciji 43 biciklistice i biciklista iz Hrvatske, BiH, Njemačke, Belgije, Mađarske, Češke i Poljske, ili devet više nego lani, ovogodišnji Zadar MTB Cross Country Race vozio se od Petrčana do Vira u subotu 11. svibnja. Sponzori i suorganizatori utrke bili su Općina Vir te destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, a u cijelu priču uključila su se i druga virska općinska poduzeća: Vir održavanje, Čisti otok i Vir zaštita. Glazbeni dio odradio je zadarski Hot Stuff Band, kao i kuhari te osoblje restorana Kotarina koji su brdske bicikliste vratili u život porcijama pečenog mesa. Nagrade pobjednicima dijelili su zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, event menadžerica Vir turizma Darija Zrilić i predstavnik Zadar Outdoora Filip Lerga – izvijestio nas je Kažimir Škrbić iz virskog odjela za odnose s javnošću.

Mađar Robert Révész trčao 10 kilometara i vozio bicikl pa poručio: Vir me oborio s nogu

Vir je, navode iz općine, oduševio Mađara Roberta Révésza. Prvo je na Zadar Outdoor festivalu ispustio dušu na utrci 10 kilometara pa je potom vozio i preživio MTB Cross Country Race od Petrčana do otoka Vira.

– Već nakon utrke na 10 kilometara noge su mi lelujale kao da su od želatine. No na biciklu sam dao sve od sebe. Ovo je nevjerojatna utrka u kojoj sam zaista uživao – kazao je Viranima 42-godišnji Mađar prepričavajući dojmove s oba nastupa. Robert nije profesionalni biciklist ili trkač, već entuzijast i zaljubljenik u biciklizam kojemu su se ugodno druženje i boravak u Zadru i na Viru vezali uz poslovnu obavezu.

– Radim PR za turističke destinacije. Naši su klijenti hotelijeri, turoperatori i turistički agenti. Imamo čak 22.000 pretplatnika koji čitaju naše vijesti iz svijeta turizma – rekao je Révész čija je PR tvrtka smještena u Budimpešti. Njegov je pak zadatak bio posjetiti Zadar Outdoor festival i njegove događaje te ih opisati i predstaviti mađarskoj javnosti. Zadar mu se, kazao je, svidio, ali ga je otok Vir oborio s nogu.

Vir Sretan odmor Osvojio bicikl na biciklijadi Zadar – Vir pa ga darovao prijateljici