Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
PRIPREMA ZA ponovno obaranje rekordnih rezultata

Na kliškoj tvrđavi gradi se ljetna pozornica i uređuje Topnička vojarna

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vetma: Iako je rok dovršetka u proljeće 2023., mi očekujemo da će radovi biti završeni puno prije

Klis započinje s radovima uređenja ljetne pozornice, a projekt obuhvaća i prenamjenu objekta Topničke vojarne u prostor za održavanje izložbi i suvenirnicu, obnovu Malog kvartira, uređenje vegetacije koja raste na kliškoj tvrđavi kako bi se zaštitile ugrožene zidine te izradu 3D mapiranja. Projekt je vrijedan 5,5 milijuna kuna, a 85 posto novca osigurano je iz fondova EU.

NOVE MJERE KARLOVCA Obrtnici, poljoprivrednici i poduzetnici i dalje u prvom planu

Radovi neće ometati goste

U Kneževu dvoru na tvrđavi Klis potpisan je ugovor za projekt otvorene ljetne pozornice u sklopu Urbane aglomeracije Split između Općine Klis i izvođača – tvrtki Neir d.o.o. i Prvi treptač d.o.o.

Ugovoreni rok za dovršetak radova je 8. veljače 2023.

– Općina Klis svoju ljetnu pozornicu odlučila je graditi, a gdje drugo nego na tvrđavi Klis. Iako je rok dovršetka u proljeće 2023., mi očekujemo da će se radovi završiti puno prije. Radi se o rekonstrukciji dvaju objekata, tretiranju vegetacije na obzidima tvrđave i izgradnji ljetne pozornice koja će, uvjeren sam, biti najljepša pozornica na otvorenom u ovom dijelu Hrvatske – rekao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma. Ljetna pozornica nalazit će se ispod crkve svetog Vida, bit će u zavjetrini i ima veličanstven pogled na Split i otoke.

– Cilj nam je u budućnosti razvijati taj vid kulturnog menadžmenta, organizirati događaje koji će izazivati interes većeg broja ljudi cijele godine – poručio je Vetma i naglasio da ga posebno raduje uređenje dvaju objekata koji su do sada bili zapušteni i izvan funkcije.

PROJEKT POPULARIZACIJE ZNANOSTI 'Napredak društva u uskoj je vezi s razinom educiranosti u STEM-u'

Kliška tvrđava priprema se tako za ponovno obaranje rekordnih rezultata iz 2019., kada je tvrđavu Klis posjetilo više od 100.000 gostiju. Iduće sezone trajat će ugovoreni radovi, ali Vetma drži da neće ometati posjetitelje.

– Očekujemo da će se situacija smiriti i da će ova sezona opet biti dobra. Prema najavama, trebala bi biti. Radovi ne bi smjeli ometati posjetitelje. Na nama ja da osiguramo prohodnost i sigurnost svih posjetitelja – poručio je Vetma.

Na potpisivanju je bio i Radoslav Buzančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.

Novi sadržaj Klisa

– Revitalizacija ovog prostora počela je prije 20 godina. Interes za ovu tvrđavu bio je silno velik tijekom cijele hrvatske povijesti. Radi se o kraljevskom dvoru hrvatskih vladara iz narodne dinastije, koji je, zajedno sa Splitom, od polovice 11. stoljeća bio centar Hrvatske sve do Kolomana, koji sredinom 13. stoljeća središte pomiče prema sjeveru, današnjem Zagrebu i Varaždinu. Radi se o vrlo važnom lokalitetu koji je do prije 20 godina bio nedefiniran. Arheološkim istraživanjima dobili smo podatke na koje smo čvrsto mogli vezati ove hipoteze. Prije 20 godina počela je restauracija crkve svetog Vida i tada je sve postalo jasno. Nađena je palatinska crkva Trpimirovića i trag kraljevske palače o kojoj govorimo. Prije 10 godina uz pomoć tadašnjeg župana Ante Sanadera pokrenuta je inicijativa za restauraciju Kneževa stana. Time je tvrđava postala potpuno novi sadržaj Klisa. Želimo da postane spomenik koji će sam sebe održavati i obnavljati. Na dobrom smo putu – smatra Buzančić. Istaknuo je i važnost potpisanog ugovora zbog stavljanja u funkciju dosad zapuštenih objekata.

REAKCIJA U IVANIĆ-GRADU Pomoć Grada za sanaciju posljedica potresa

– Riječ je o sadržajima koji će od jednog povijesnog grada stvoriti atrakciju – drži Buzančić.

Tvrđava Klis je 2009. na temelju rješenja Ministarstva kulture imenovana nepokretnim kulturnim dobrom, a Vlada RH u prošlom ju je mandatu na upravljanje prepustila Općini Klis. Kliška tvrđava osvijetljena je također europskim sredstvima. Tako više nije senzacionalan samo pogled s nje nego i pogled na osvijetljenu tvrđavu noću iz Splita i Solina.