Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Noviteti u Bjelovaru

Na ljeto stižu e-bicikli i postavit će se tri stanice za njihovo punjenje i iznajmljivanje

e-bicikli
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Projekt “Mi to možemo” omogućit će usavršavanje nezaposlenih osoba

Grad Bjelovar posljednjih desetak dana, po svemu sudeći, radi punom parom. Niz ostvarenih projekata i inovacija očekuje građane Bjelovara, a među njima je i, na zadovoljstvo mnogih rekreativaca, dolazak e-bicikala u grad. Da bi ovo proradilo, uložit će se  310 tisuća kuna, a trećinu toga iznosa, točnije 123,5 tisuća kuna, financirat će Ministarstvo turizma.

bjelovar Digitalna transformacija Razmjena iskustava o digitalizaciji gradske uprave s Pulom i Istarskom županijom

U užem centru grada bit će izgrađene tri stanice za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala strateški raspoređene u Masarykovoj ulici, Šetalištu dr. Ivše Lebovića i Poljani dr. Franje Tuđmana. Na svakoj stanici nalazi će se terminal s ekranom na dodir, solarnim panelima za punjenje e-bicikala, ali i posebnih stalaka za bicikle koji će omogućiti jednostavan najam e-bicikala. 

Inače, u ovogodišnjem gradskom proračunu za projekt e-bicikli ukupno je planirano 630 tisuća kuna, pri čemu je za izgradnju i opremanje stanica za punjenje e-bicikala namijenjeno 380 tisuća kuna, dok se 250 tisuća kuna odnosi na nabavku deset e-bicikala što će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bjelovarčani i turisti će najvjerojatnije početkom ljeta moći isprobati gradski novitet s obzirom na to da natječaj završava potkraj veljače, a rok za izgradnju stanica je 60 kalendarskih dana. Jednom kada se sve napravi, bicikli će se moći unajmljivati putem mobitela, a bit će i razrađen cjenik. Nabava e-bicikala rezultat je, tvrdi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, strategije mobilnosti.

Dječji vrtić Sunce u Fažani Potpisan ugovor od 13,8 milijuna kuna za 'Vrtić po želji roditelja' U bjelovarskim vrtićima dulji rad, STEM radionice, strani jezici...

– To neće biti jedine stanice za punjenje e-bicikala. Očekujem da će Bjelovar uskoro dobiti i punionice za e-automobile koje će također biti razmještene na strateškim pozicijama. Primjerice, kod gradske uprave, Autobusnog kolodvora, bolnice i slično – ističe Hrebak.

U međuvremenu je u gradsku upravu stigla još jedna dobra vijest o odobrenju projekta vrijednog 1,4 milijuna kuna. Radi se o projektu “Mi to možemo” koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda. Projektom će se omogućiti stručna usavršavanja u okviru verificiranih programa obrazovanja odraslih za čak 60 dugotrajno nezaposlenih osoba s područja grada Bjelovara.

Bjelovar Projekti planirani za 2019. godinu Snimit će se film o ratnim herojima, urediti senzorna soba u vrtiću...

Cilj je projekta te osobe učiniti što konkurentnijima na tržištu rada, ali omogućiti im da steknu verificirane javne isprave o završenom programu osposobljavanja. Partneri u projektu su Udruga tjelesnih invalida grada Bjelovara, Udruga osoba oštećena sluha BBŽ-a, CZS, a suradnik je i HZZ Bjelovar.

Zadaci se u gradskoj upravi uspješno privode kraju jedan za drugom, a sve to uz manje zaposlenih nego što ih je bilo kada je Hrebak preuzeo vodstvo grada. Na početku njegova mandata bilo je zaposleno 87 službenika, a danas ih je ostalo 79. Do smanjenja broja zaposlenika gradske uprave došlo je ponajviše zbog njihova odlaska u mirovinu, a uvedena je i nova sistematizacija radnih mjesta po kojoj su ukinuta ona radna mjesta koja su bila nepopunjena, a uvedena su neka nova tamo gdje je bilo potrebe. 

Bebe u Bjelovaru Baby boom u Bjelovaru Život mlade obitelji ovdje je lijep – imamo vrtiće, igrališta, sadržaje u gradu