Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Digitalna transformacija

Razmjena iskustava o digitalizaciji gradske uprave s Pulom i Istarskom županijom

bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
“Internet of Things” novi je zajednički projekt Pule i Bjelovara

Digitalizacija Grada Bjelovara u posjet je dovela predstavnike Istarske županije i Grada Pule kako bi razmijenili iskustva upravo na polju digitalizacije, IT sektora te povezivanja digitalizacije s poljoprivredom.

Dječji vrtić Sunce u Fažani Potpisan ugovor od 13,8 milijuna kuna za 'Vrtić po želji roditelja' U bjelovarskim vrtićima dulji rad, STEM radionice, strani jezici...

U tijeku edukacije

Naime, Grad Bjelovar prošle je godine počeo s projektom e-Bjelovar u sklopu kojega je planirana digitalna transformacija Gradske uprave, odnosno digitalizacija stotinjak procesa koji se odvijaju unutar zgrade.

U tijeku su edukacije i prelazak na novi način rada, a u svemu tome suradnja s drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave od velike je koristi. U skladu s tim, Grad Bjelovar posjetili su predstavnici Istarske županije i Grada Pule, župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima. Gradonačelnik Hrebak nije propustio priliku spomenuti jednu od najrazvijenijih državnih IT tvrtki, Infobit iz Vodnjana, koja je potekla iz lokalnog istarskog start-upa, situacija koja će se, nada se, dogoditi i u Bjelovaru.

– Ovo su ohrabrujuća i ambiciozna iskustva koja nam daju za pravo da za naše djelovanje po tom pitanju još više upremo snage i omogućimo nešto slično i ovdje – istaknuo je Hrebak dodavši kako je, osim IT sektora, poveznica s Pulom i Veleučilište sa smjerovima mehatronike i računalstva specijalizirano za visokorazvijeni sektor IT-a.

Gradonačelnik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim Prvi put nakon 2001. godine U blagajni grada 2,5 milijuna kn manje – smanjili prirez s 12 na 9%

Tema o kojoj su raspravljali je i projekt pametnog grada u kojem Pula trenutačno prednjači i od kojeg, naglašava Hrebak, imaju puno naučiti, a korak u koji će se upustiti oba grada jest projekt „Internet of Things“ gdje se, objašnjavaju gradonačelnici, sve male „pametne“ cjeline spajaju u jednu i napravi se sustav koji se može kontrolirati iz jedne sobe.

Župan Istarske županije Valter Flego rado je svoja iskustva prenio na bjelovarske gradske čelnike, te će to nastaviti činiti u budućnosti, a najavljuje i uzajamni posjet gradonačelnika Hrebaka u Istru.

Bjelovar Projekti planirani za 2019. godinu Snimit će se film o ratnim herojima, urediti senzorna soba u vrtiću...

– Uz sve projekte koje smo već odradili na polju građevinarstva, digitalizacije i transparentnosti rada Gradske uprave, trenutačno se bavimo digitalizacijom radiologije. Ovaj će projekt umrežiti sve domove zdravlja čiji će doktori moći pristupiti dokumentaciji snimljenoj na radiologiji, bez obzira na to u kojem domu zdravlja se nalazili – istaknuo je župan Flego.

Za manje troškove

Boris Miletić, gradonačelnik Pule prisjetio se početaka uvođenja digitalizacije u Gradsku upravu još 2006. godine kada je to izgledalo u potpunosti nemoguće. Uvođenje digitalizacije u gradove, smatra Miletić, moglo bi potaknuti i državu na isti čin te na taj način ubrzati procese, smanjiti troškove i biti transparentan.

Bebe u Bjelovaru Baby boom u Bjelovaru Život mlade obitelji ovdje je lijep – imamo vrtiće, igrališta, sadržaje u gradu