Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Bjelovaru i Daruvaru održana revija 'Ljepota majčinstva'

Na pisti s mališanima: Mame na jednu večer postale manekenke

Modna revija 'Ljepota majčinstva'
1/32
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Revija se održava u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja, a cilj joj je isticati važnost dojenja, ali i majkama promijeniti svakodnevicu

Prošloga je tjedna u povodu obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja u bjelovarskom Domu kulture održano treće izdanje modne revije “Ljepota majčinstva”. Nacionalni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 10. listopada svake godine, a domaćini su odlučili promovirati dojenje i ljepotu majčinstva na moderan i pristupačan način.

Ognjen Vukojević mnoštvom igračaka ali i vrijednom opremom darovao je bolnicu Vatreni Ognjen Vukojević u humanitarnoj akciji

Županija prijatelj dojenja

Ideja za reviju je nastala uz odobrenje UNICEF-a i kao dio programa promocije dojenja. “Ljepota majčinstva” je ustvari modna revija majki dojilja i njihove djece, a sudjelovalo je 20 majki i njihove djece, od malih beba do djece predškolske dobi. Ovu, sada već iznimno popularnu reviju majki i njihove djece, organizirala je Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i Radio Terezija. Valja naglasiti da je riječ o jedinstvenoj modnoj reviji u Hrvatskoj koja je, kao i svake godine, ispunila Dom kulture do posljednjeg mjesta.

I u Daruvaru je održana modna revija 'Ljepota majčinstva', pogledajte i video:

Idejna začetnica ove manifestacije je pedijatrica Marija Čatipović koja je i koordinatorica županijskog odbora ”Županija prijatelj dojenja”. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija prva je u državi prije nekoliko godina ponijela tu UNICEF-ovu titulu pa se tako u gradu mogu naći Majčine klupe za dojenje i prematanje, kao i kutak za dojenje u knjižnici. Također, bjelovarski vrtić “Ciciban” prvi je u Hrvatskoj postao - Vrtić prijatelj dojenja.

– Dojenje je od iznimne važnosti i za majku i za dijete, utječe na njegovo kasnije zdravlje, ali i stvara posebnu vezu između majke i djeteta koja je nezamjenjiva. Mi kao udruga jako se trudimo svim majkama olakšati dojenje, a raznim aktivnostima to i potičemo pa se tako nadamo da će i ova revija potaknuti majke na dojenje. Srce mi je puno, vrlo sam emotivna u ovim trenucima i želim od srca zahvaliti majkama, njihovoj djeci kao i svima u Domu kulture što podržavaju naš cilj – kazala je pedijatrica Čatipović.

Cilj revije je, osim isticanja važnosti i dobrobiti dojenja, majkama donekle promijeniti svakodnevicu, a direktorica radija Terezije Danijela Vusić, jedna od organizatora, zna koliko je to važno.

– Ovo je idealna prilika da u dobre svrhe pružimo ženama priliku da, osim što su majke, budu jedan dan i manekenke, a kako vidim na ovoj reviji one to zaista i jesu. Neizmjerno mi je drago vidjeti ponosne očeve, djedove i bake u gledalištu Doma kulture, kao i neke buduće mlade majke koje će, nadam se, također biti s nama narednih godina – istaknula je Vusić.

Važno je istaknuti kako ova županija odskače od hrvatskoj prosjeka kada je riječ o dojenju pa je tako dojeno čak 50 posto djece do šestog mjeseca, dok je hrvatski prosjek samo 20 posto.

Božica Balenović Duračić Akcija udruge Knit a Square Za osmijeh djece s dalekog juga Afrike heklane lutkice Bjelovarčanke Božice

Izvor zdravlja za bebe

– Dojenje odnosno majčino mlijeko za bebu je izvor zdravlja i imuniteta, a koristi ima i majka. Dojenje jača i emotivnu povezanost majke i djeteta. Prvi kontakt ostvaruje se još u rodilištima iz kojih izađe oko 98 posto majki koje doje svoje bebe, a prvotne teškoće mnoge uspijevaju prebroditi – objašnjava pedijatrica Čatipović koja već godinama okuplja grupu za potporu dojenju. Emotivnu vezu majke i novorođenčeta pokušavaju osvijestiti i u srednjim medicinskim školama, pa su i učenici uključeni i u grupe za potporu dojenja.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majčino mlijeko do šestog mjeseca života djetetu bude jedina hrana i piće. Stoga je ovo poticaj majkama da ne odustaju od dojenja jer ono je izvor zdravlja za dijete, ali i majku.

Dan grada Tradicionalno okupljanje u povodu Dana grada Bjelovara Na okupu bivše i sadašnje vodstvo Grada, počasni građani Bjelovara... Miran Maričić i Dario Hrebak Postignuće člana Streljačkog društva Bjelovar 1874. Bjelovarac Miran Maričić ide na Olimpijske igre 2020.