Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Postignuće člana Streljačkog društva Bjelovar 1874.

Bjelovarac Miran Maričić ide na Olimpijske igre 2020.

Miran Maričić i Dario Hrebak
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ovo što sam postigao svojevrstan je fenomen jer ipak je ovo moje prvo seniorsko prvenstvo – rekao je Miran Maričić

Miran Maričić, član Streljačkog društva Bjelovar 1874., na Svjetskom prvenstvu koje se početkom ovog mjeseca održalo u korejskom Changwonu, u konkurenciji od 112 seniora zračnom puškom osvojio je 3. mjesto i time izborio nastup na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju.

Istočna obilaznica Bjelovar Hrvatske ceste, Strabag i Ceste Bjelovar potpisali ugovor Počinju radovi na dionici istočne obilaznice

Teški uvjeti treniranja

Mladi 20-godišnji Maričić, koji je prošle godine osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka u ovoj disciplini, do finala je stigao sa šestim rezultatom kvalifikacija od 628.1 pogodaka, da bi u završnici osvojio broncu zahvaljujući 0.5 krugova boljem rezultatu od Kineza Zichenga Huija nakon 20 ispaljenih metaka u finalu.

– Ovo je bilo prvo Svjetsko prvenstvo na kojem je bilo moguće izboriti normu za Olimpijske igre. Slobodno mogu reći da je ovo što sam postigao svojevrstan fenomen jer ipak je ovo moje prvo seniorsko prvenstvo i ogromna je konkurencija daleko starijih i iskusnijih strijelaca – ponosan je Maričić.

Zbog velikog postignuća Miran je dobio i financijsku pomoć od Grada Bjelovara koji svim visoko plasiranim bjelovarskim sportašima daje nagradu od tisuću kuna.

Dino Tomić Dino Tomić preselio se kao 14-godišnjak s obitelji u Norvešku Bjelovarac s norveškom adresom naslikao portrete kraljevske obitelji

– Nije mnogo, ali naš je stav da sve vrhunske sportaše treba poticati na daljnji rad. Ovo je sjajan rezultat, a sama činjenica da će Bjelovarčanin biti sudionik Olimpijskih igara čini mene, a siguran sam i ostale sugrađane, iznimno ponosnim – kazao je Hrebak.

Osim Mirana, valja spomenuti i Petra Goršu, najpoznatijeg hrvatskog strijelca, srebrnog na istom natjecanju, koji je svoju karijeru započeo u Bjelovaru. Međutim prije nekoliko godina zbog preseljenja službeno je postao građanin otoka Vira. Dopredsjednik Streljačkog društva Bjelovar Željko Rogulja istaknuo je kako je Miranov uspjeh zbog nepovoljnih uvjeta treniranja daleko veći.

Izložba fotografija Mahatma Ghandi Gradski muzej Bjelovar Izložba o ikoni mira – Mahatmi Gandhiju

Trud i odricanje

– Ovakvi rezultati ne dolaze slučajno. Uvjeti u kojima radimo daju ovom rezultatu i daleko veću vrijednost. Naime, dvorana u kojoj vježbamo uopće nema grijanja, a valja napomenuti i da je riječ o jako skupom sportu pa smatram da je Miranov napor i volja za radom tim veća – naglasio je Rogulja.

Na prvenstvu ga je pratio trener Damir Bošnjak istaknuvši kako je uspjeh na svjetskoj sceni nešto čemu su se svi nadali.

– Miran je to već uspio na juniorskom prvenstvu, a sada je potvrdio svoju vrijednost. On je predan i ozbiljan sportaš usprkos svojim fakultetskim obavezama. Sada mu predstoji veći broj natjecanja i kupova jer mora ostati na vrhunskom nivou – istaknuo je trener Bošnjak. 

gradilište Projekt HZZ-a Velik interes Bjelovaraca za prekvalifikaciju