Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Korak naprijed prema gradnji po projektu POS-a u Kutini

Na Trgu Franje Tuđmana gradit će se 12 stanova za branitelje i 15 stanova za mlade obitelji

1/2
Foto: Grad Kutina
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s direktorom APN-a Slavkom Čukeljom potpisao je predugovor o gradnji zgrade po programu POS-a, cijena kvadrata još nije poznata

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s direktorom Agencije za promet nekretnina Slavkom Čukeljom potpisao je u Kutini predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezano za gradnju zgrade po programu POS-a na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Muzej, Knjižica i čitaonica te Pučko otvoreno učilište Za ulaganja u ustanove u kulturi grad Kutina osigurao 7,6 milijuna kuna

Od dva dijela

Potpisivanju ugovora nazočio je i načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje iz Ministarstva hrvatskih branitelja Željko Motik sa suradnikom, pročelnici upravnih odjela Grada Kutine te predstavnici hrvatskih branitelja Damir Badanjak i Damir Markuš.

– Potpisivanje ovog predugovora znak je da je Grad Kutina izvršio sve potrebne obveze, isto kao i APN, te da imamo i suglasnost Ministarstva branitelja da bude jedan od suradnika u ovom projektu. Zgrada bi se sastojala od dva dijela, jedan dio odnosi se na 12 stanova za HRVI branitelje, a drugih 15 stanova bilo bi prema programu POS-a – rekao je gradonačelnik Babić uoči potpisivanja predugovora.

Istaknuo je da za gradnju ove višefunkcionalne zgrade postoji nekoliko razloga, a na prvo mjesto stavio je zbrinjavanje hrvatskih branitelja. Uz to, ovim projektom osigurat će se dom mladim obiteljima, u gospodarskom smislu bit će omogućena kupnja poslovnih prostora, a od društvene važnosti bit će multifunkcionalna dvorana koja Kutini nedostaje.

Poduzetnička zona Kutina Uređen pristup za pet novih parcela

– Grad Kutina odradio je lavovski dio posla, izradio, naručio i platio projektnu dokumentaciju te osigurao atraktivno građevinsko zemljište. Sam predugovor daje nove dužnosti objema stranama. Što se tiče Grada, on bi trebao osigurati komunalnu infrastrukturu i priključke te sudjelovati do konačnog završetka, a APN se obvezuje da nakon potpisivanja predugovora preuzme zemljište u svoje vlasništvo i stekne investitorska prava da bi mogao dalje raspisati postupke javne nabave za izvođača i nadzor radova – rekao je direktor APN-a.

Željko Motik iz Ministarstva hrvatskih branitelja pohvalio je ideju gradnje stanova za stradalnike Domovinskog rata te rekao da se Ministarstvo od početka aktivno uključilo u ovaj projekt.

– Mi smo financijska sredstava za tu namjenu osigurali pri samoj ideji i imamo ih i danas. Trenutačno ne sudjelujemo u potpisivanju ugovora, već ćemo naknadno s APN-om, koji će biti nositelj projekta, zaključiti ugovor o kupoprodaji stanova, a za što smo proveli anketu među braniteljskom populacijom – rekao je Motik.

na nedjeljnoj misi Vlč. Mato Draganović preuzeo kutinsku župu i pozvao na zajedništvo u molitvi

Gradnja mosta

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić kratko je prezentirao cjelokupan projekt, s detaljima same zgrade na površini od 3000 m2. Naglasio je da će vlasnicima stanova pripadati i prostor spremišta, garažno i parkirališno mjesto. Dodao je da cjelokupno rješenje ovog prostora na Trgu dr. Franje Tuđmana uključuje i gradnju mosta preko Kutinice koji će doprinijeti prometnoj povezanosti i zaokružiti središnji prostor grada, no troškove gradnje mosta snosit će Grad Kutina što će se financirati putem kredita.

Što se tiče tijeka aktivnosti, Babić najavljuje izradu detaljnih troškovnika te postupak javne nabave, tako da se zgrada planira početi graditi u proljeće, odnosno negdje u ožujku ili travnju kada se, početkom gradnje, očekuje i potpisivanje ugovora s budućim vlasnicima stanova. Tada će se znati i finalna cijena jediničnog kvadrata stana.

Potpisan ugovor Rekonstrukcija atletske staze u Kutini