Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, toćada od junećeg filea s tjesteninom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastrospecijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana “Kotarina”.
Vrhunski okusi
Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana “Bruschetta”. Početkom veljače Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija, pa će iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje “Kotarine”, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočiti nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu.
Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu, izvijestili su iz virske lokalne uprave.
– Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom – kaže chef Kapović.
Vrhunskog okusa u “Kotarini” svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.
– Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se priprema od vrhunskih lokalnih namirnica – ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.
– Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa – poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.
Program edukacije
– Iznimno nam je zadovoljstvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran – zaključio je Vučetić.
Program edukacije virskog kuharskog tima iz “Kotarine” za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke, izvijestili su s Vira.