Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Radi se na novom à la carte meniju

Na Viru inovativna dalmatinska kuhinja s vrhunskim lokalnim namirnicama

Foto: Vir
Početkom veljače Dario Kapović počeo je i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija

Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, toćada od junećeg filea s tjesteninom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastrospecijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana “Kotarina”.

Vinkovci POTPORA PROGRAMIMA Fond gradskog natječaja 550.000 kuna

Vrhunski okusi

Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana “Bruschetta”. Početkom veljače Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija, pa će iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje “Kotarine”, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočiti nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu.

Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

ZA PRSTE POLIZATI: TARTUFI, BRANCINI, TOČADE, KOVAČI…

Tijekom edukacije dominirala su u početku jela s tartufima, a kasnije su na sastavljanju meniju bila uglavnom riba i mesni specijaliteti. Tjestenina s grdobinom, cherry rajčicom i koromačem, potom toćada od junetine s farfallom, filet brancina s pireom od celera te kovač s pireom od batate – okretali su se na tavama restorana “Kotarina” uz vodstvo chefa Kapovića i pomoć virskih kuhara. Za brze zalogaje bila je ponuđena i bruschetta s tartarom od tune i dodatkom avokada. Izgledalo je primamljivo, a okus je bio još bolji, izvijestili su s Vira.

– Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom – kaže chef Kapović.

Vrhunskog okusa u “Kotarini” svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.

Ilustracija IZBORNA SKUPŠTINA Ivan Marić novi predsjednik ŠRD-a Jezera Banja

– Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se priprema od vrhunskih lokalnih namirnica – ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.

– Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa – poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.

Program edukacije

– Iznimno nam je zadovoljstvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran – zaključio je Vučetić.

Nastavak pozitivnih trendova U Vinkovcima u 2020. godini rođeno 289 beba ili 32 bebe više nego godinu dana ranije

Program edukacije virskog kuharskog tima iz “Kotarine” za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke, izvijestili su s Vira.