Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan je ugovor o izradi Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije

Nadamo se da ćemo uskoro riješiti prometnu izoliranost i dobiti brzu cestu

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ugovor o izradi Masterplana potpisali su župan Damir Bajs i direktorica tvrtke Mobilita Evolva Una Vidović. Izrada projekta vrijedna je 3,291.250 kuna

Potpisan je ugovor o izradi Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije, plan je to koji treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području županije te unaprijediti prometni sustav. Ukupna vrijednost projekta je 6,803.383,8 kuna.

Sastanak Osnovce će učiti kako se zaštititi od potresa, poplava...

Iz EU stiže 5,7 milijuna kuna

Nakon postupka javne nabave posao izrade projekta dobila je tvrtka Mobilita Evolva Zagreb, a ugovor o izradi Masterplana ovih su dana potpisali bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i direktorica tvrtke Mobilita Evolva Una Vidović.

Izrada projekta vrijedna je 3,291.250 kuna. Županiji je odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstava od 85 posto vrijednosti projekta, točnije 5,782.876,23 kune. Preostali iznos sufinancirat će BBŽ.

Temeljni cilj Masterplana postizanje je učinkovitog i održivog prometnog sustava u skladu s potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru županije. Također, Masterplan prometnog sustava BBŽ-a predstavljat će temeljni dokument kao osnovu za apliciranje na natječaje na fondove EU. Naime, prometna povezanost od ključne je važnosti za održivi gospodarski razvoj i omogućavanje bolje mobilnosti u županiji koja bilježi dobre gospodarske rezultate, ulaže u razvoj sustava obrazovanja i želi biti županija u kojoj mjesto stanovanja nije ograničavajući čimbenik.

Ove godine u školske klupe sjeda više prvašića nego lani Viceprvaci u ulaganju u školstvo, četvrtinu proračuna ulažu u obrazovanje

Razvojem prometne infrastrukture omogućava se lakši pristup ekonomskim, zdravstvenim, turističkim i ostalim sadržajima. Korist će imati svi stanovnici županije kojima će se riješiti problemi vezani uz nedostupnost, dužinu, troškove i sigurnost putovanja.

Bez brze ceste ili autoputa

Županiji je bitno da izlazi iz prometne izoliranosti, a to je započelo gradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, a od izuzetne važnosti je i nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru.

– Postoje izvjesni problemi vezani uz prometnu izoliranost naše županije. Tek smo pred provođenjem u djelo poboljšanja željezničke infrastrukture gradnjom pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec. Pred nama je i pitanje rješavanja prometnica prema Zagrebu.

Počela energetska obnova OB-a Bjelovar i Stomatologije vrijedna 6,5 milijuna kuna Nakon obnove zgrade župan Bajs najavljuje nova ulaganja u bolnicu

Mi smo jedna od dvije županije koja još nema ni metra brze ceste ili autoputa. To je problem za stanovništvo, ali i za gospodarstvo. Jer kad je riječ o greenfield investicijama, Agencija za konkurentnost u Vladi uvijek naglašava da ih se najprije pita imamo li brze prometnice te koliko je poslovna zona udaljena od brze prometnice, kako bi se mogao osigurati transport svega što je potrebno za rad i završnih proizvoda. To je problem koji još nije riješen. Nadamo se da će se u dogledno vrijeme to dogoditi i da ćemo dobiti brzu prometnicu do Bjelovara, ali i da će se ona nastaviti do Virovitice – istaknuo je župan Bajs.