Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije

Nagradu za životno djelo dobio Nikola Perković, za projekte u županiji oko tri milijarde kuna

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Svečana sjednica održana je u Desnom Trebarjevu, a program Dana županije upotpunili su svojim nastupom i članovi KUD-a Repušnica

Proteklu srijedu proslavljen je Dan Sisačko-moslavačke županije, zbog Tijelova dan prije nego što je uobičajeno. Dan županije obilježava se 11. lipnja u znak sjećanja na 11. lipnja 1868. i 11. lipnja 1871. godine, kada su u Trebarjevu Desnom rođeni Antun i Stjepan Radić.

Nastavlja se uređenje školskih igrališta u nadležnosti Županije Kod sisačke Gimnazije sada se može igrati košarka, nogomet, rukomet, odbojka...

Polaganje vijenaca

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku nakon čega su izaslanstva položila vijenac i zapalila svijeću i kod spomenika braći Radić u Desnom Trebarjevu. Župan Ivo Žinić tom je prilikom istaknuo da su braća Radić velikani hrvatskog naroda.

U crkvi Svetog Martina biskupa u Martinskoj Vesi, svetu misu u povodu proslave Dana županije predvodio je sisački biskup Vlado Košić, dok je u Kulturnom centru braće Radić izložbu „Antun i Stjepan Radić – sinovi Trebarjeva“ otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nakon toga je u Spomen-domu braće Radić u Desnom Trebarjevu održana Svečana sjednica Županijske skupštine.

Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području županije Gotovo 15 milijuna kuna za novu opremu i prilagodbu ambulanti invalidima

– Moram izraziti zadovoljstvo onim što smo učinili u protekloj godini od posljednje svečane sjednice i rođendana. Mnogo je toga napravljeno, zahvaljujući, dakle, i nama, ali i velikoj pomoći Vlade, svim ministrima, našem premijeru koji su nam pomagali u pripremanju naših projekata. Potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova rekao je 616 milijuna samo za Grad Sisak, ali ukupna sredstva koja su u protekloj i ovoj godini utrošena ili će biti utrošena, kreću se oko gotovo tri milijarde. To se odnosi samo na najveće projekte u Gradu Sisku gdje se grade Središnji paviljon, buduća Dnevna bolnica i hitni objedinjeni bolnički prijam. Tu je čitav niz projekata na infrastrukturi. Ta sredstva su velika upravo zato što su ulaganja, naša, Vladina i fondova EU bila izdašna – rekao je župan Žinić.

Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade i priznanja Županije. Nagradu za životno djelo osvojio je Nikola Perković dok je nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio Odjel za infektivne bolesti Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak s voditeljicom Odjela Tonkom Jozić Novinc.

Novo ruho Prvo veće ulaganje u sisački Dom zdravlja nakon pedesetak godina

Dobitnici nagrada

Sisački poduzetnik Darko Sertić, vlasnik tvrtke Applied Ceramics, dobitnik je nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. KUD Repušnica dobilo je nagradu za doprinos ugledu i promidžbi županije, kao i Matija Sloup, kutinski paraolimpijski atletičar i svjetski rekorder u bacanju diska. Priznanje je dobila i radijska voditeljica iz Siska Karmen Valenta.