Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
HDZ relativni pobjednik lokalnih izbora

Najjača politička opcija i dalje, ali na vlasti nisu u pola županije

Božo Galić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Na području Vukovarsko-srijemske županije HDZ je ponovno na vlasti u Općini Gunja. Međutim, u isto vrijeme izgubili su vlast u dvije najveće općine u drugom krugu izbora i to u Općinama Ivankovo i Nijemci

Lokalni izbori 2017. godine još jednom su dokazali kako je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i dalje najjača politička opcija na ovim prostorima. HDZ je u drugom krugu riješio pitanje župana kada je Božo Galić (HDZ) osvojio svoj četvrti uzastopni mandat.

Treba podsjetiti kako je prije četiri godine Galić mjesto župana osvojio već u prvom krugu i to premoćno. Od pet županijskih gradova HDZ će u naredne četiri godine obnašati vlast u njih četiri (Vukovar, Vinkovci, Županja i Otok) s tim što su jedino pitanje gradonačelnika Vinkovaca ostvarili kroz drugi krug. Niti u naredne četiri godine neće obnašati vlast u Iloku gdje je Mladen Papak (HDZ) u drugom krugu izbora izgubio od nezavisne kandidatkinje Marine Budimir.

Kada je riječ o općinama na području Vukovarsko-srijemske županije, HDZ je ponovno na vlasti u Općini Gunja. Međutim, u isto vrijeme izgubili su vlast u dvije najveće općine u drugom krugu izbora i to u Općinama Ivankovo i Nijemci.

HDZ je u nedjelju izgubio vlast i u Općini Nuštar. U sve tri općine na vlast su došli nezavisni kandidati. Ovim općinama treba dodati još nekoliko općina na krajnjem istoku Hrvatske gdje HDZ ne obnaša vlast. Uz općine s pretežno nastanjenim srpskom nacionalnom manjinom (Borovo, Negoslavci, Trpinja i Markušica) HDZ nije na vlasti niti u općinama Babina Greda, Stari Mikanovci i Tordinci gdje je na vlasti SDP. U općini Bošnjaci vlast obnaša HSS, a u općini Vođinci na vlasti je HKS. U čak šest općina Vukovarsko-srijemske županije na vlasti su nezavisni kandidati. Drugim riječima HDZ poslije ovih lokalnih izbora ne obnaša vlast u pola županije. Od ukupno 31 jedinice lokalne samouprave Vukovarsko-srijemske županije HDZ ne obnaša vlast u jednom gradu i čak 15 općina. 

-Uvijek može bolje, ali smo svakako zadovoljni rezultatima izbora. Od pet gradova vlast obnašamo u četiri, kao i u većini općina. U općinama gdje smo izgubili vlast radi se prije svega o nekim unutrašnjim nerazumijevanjima koja nisu na vrijeme riješena, rekao je predsjednik HDZ Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković.